Jukka Virtanen syöpätaistelustaan MTV:lle: Haaveilen vielä yhdestä roolista

Viihteen legenda Jukka Virtanen katsoo tulevaisuuteen valoisin mielin syöpäsairaudestaan huolimatta.

Jukka Virtanen saapuu, 82, MTV:n haastatteluun hymy huulillaan. Helsingin Munkkivuoressa sijaitsevassa kahvilassa veikeä eläkeläinen tilaa tuplaespresson, ja kyselee samalla kursailematta tarjoilijaneidon parisuhdekuulumiset. 

Viihteen monitoimimies ja elävä legenda on tuttu näky kotikulmillaan. Ihmiset lähestyvät maanläheistä tähteä kuin vanhaa tuttuaan, kuka kiittäen voitokkaista ravivinkeistä, kuka kiittämässä viimeisimmästä elokuvatyöstä. 

– Hyvää kuuluu. Käyn täällä joka päivä kahvilla, ja teen joka päivä tunnin kävelylenkin pysyäkseni vetreänä, hyväntuulinen Virtanen kertoo.

Vireästä ulkomuodosta ei pystyisi päättelemään, että Virtanen on vakavasti sairas. Virtasen suurin taistelu viime vuosina on ollut syöpä. Jo aiemmin sairastettu eturauhassyöpä uusiutui muutama vuosi sitten ja nyt se on edennyt hiljalleen yhä syvemmälle miehen kehoon.

– Minulla on syöpää monessa paikassa, se on levinnyt myös luustoon. Se on aika pahassa mallissa, mutta mitään kipuja minulla ei ole tällä hetkellä. Pystyn nukkumaan erittäin hyvin, Virtanen kuvailee.

Säde- tai sytostaattihoitoja ei ole miehelle annettu. Sen sijaan syöpäkipuja pyritään hoitamaan lääkkeillä. Tilanne on edennyt erittäin vakavaksi, ja viime keväänä lääkärit antoivat miehelle vain kesän enää elinaikaa.

Syksyn tullen Virtanen on kuitenkin edelleen elinvoimainen, eikä aio omien sanojensa mukaan lähteä täältä kovin helpolla.

– Minä sanoin sille lääkärille, että hitot mitään kuolen. En suostu sellaiseen. Minulla on lääkitys päällä paraikaa, joka auttaa niin, ettei minulla ole mitään tuskia. Syöpä on ehkä mennyt luihin, mutta ei sitä kannata surkutella. Minä voin tässä erittäin hyvin. Enkä pelkää kuolemaa, Virtanen napauttaa.

Virtanen sanoo, että aikoo pysyä hengissä vielä ainakin kaksi vuotta, sillä silloin hän lunastaa Kansallisteatterin hänelle lupaileman, vielä nimettomän roolin.

– Monet ovat jo tämän ikäisenä haudassa, mutta minä en ole siihen suostunut. Suurin salaisuuteni on laiskottelu. Olen äärimmäisen laiska ihminen, teen aina vain pakolliset hommat äkkiä pois alta ja jatkan laiskottelua, Virtanen nauraa.

Perhe uraa tärkeämpi

Virtanen on tehnyt upean uran kirjailijana, suomentajana, näyttelijänä ja laulajana. Kultaisen Venlan elämäntyöstään vuonna 2012 voittanut mies muistetaan erityisesti esimerkiksi Levyraati- ja Runoraati-ohjelmista. 

Virtasen sydäntä lähimpänä on kuitenkin kirjoittaminen. Pienestä pojasta lähtien mies haaveili kirjailijan urasta, ja luki kaiken, minkä sai käsiinsä. Haave toteutui, sillä mies on kirjoittanut kahdeksan kirjaa, käsikirjoituksia ja satoja sanoituksia.

Tulevana sunnuntaina miehen elämäntyötä kunnioitetaan Helsingin Tavastia-klubilla Jukka Virtasen veikeimmät viisut -konsertissa, jossa maan eturivin artistit esittävät hänen musiikillista tuotantoaan.

– Sikäli huvittavaa, että kärsin pahasta lukihäiriöstä lapsena ja jäin luokallekin siksi. Kävin psykiatreillakin, kun olin niin outo. Että lukihäiriöisestä pojasta kasvoi sanan ammattilainen, myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosin nuorena saanut Virtanen kuvailee.

Virtanen nostaa huikean uransa sijaan silti mieluummin elämänsä tähtihetkikseen yksityiset hetket perheensä kanssa. Mies on ollut yhdessä rakkaan vaimonsa Liisan kanssa jo puoli vuosisataa, ja vaimo on tukenut niin ylä- ja alamäissä.

Erityisesti mieleen on jäänyt Liisan kanssa tehty maailmanympärireissu, jonka mies sai voitettuaan tietokilpailun.

–Muistan, kun en matkan vuoksi kerennyt ystäväni Juha Vainion hautajaisiin, mutta kirjoitin hänelle muistokirjoituksen. Matkustimme sitten Tongan atollille Fafalle.

– Muistan eräällä kävelyllä, kuinka meitä lähestyi yhtäkkiä iso albatrossi. Se tuli meitä kohti ja nyökkäsi meille ja kiersi meidät kaksi kertaa. Minä itkin, koska uskon, että Junnu kävi siinä vielä kerran vanhaa kaveria moikkaamassa, selvästi muistosta edelleen liikuttunut Virtanen kuvailee.

Puheen kääntyessä lastenlapsiin miehen ilme kuitenkin kirkastuu ja puheeseen tulee intoa. Virtasella on kuusi lastenlasta, jotka ovat miehelle erittäin tärkeitä. Virtanen ja hänen vaimonsa hoitavat lapsia mielellään ja usein.

– Lähdemme kohta kuukaudeksi Ruotsiin asti hoitamaan yhtä näistä, kun hänen vanhempansa ovat työmatkoilla, Virtanen kertoo.

Eläkepäivistään nauttiva Virtanen on aina rakastanut matkustamista. Hän ja Liisa vierailevat usein Italiassa, sillä Liisan sisko asuu maassa. Sieltä Virtaselle on tarttunut rakkaus oopperaan. Hän käy viitisen kertaa vuodessa eri oopperanäytöksissä.

Mariska on oopperakaverini. Se on ihan hassua. Tutustuin häneen eräässä yhteisessä projektissa vuosia sitten. Olemme käyneet yli 10 vuotta oopperassa yhdessä, Virtanen nauraa.


Lue myös:

    Uusimmat