Lipsuvatko liigajoukkueet KHL-kaupoille? Sarjapomon mukaan estäminen mahdotonta: "Ei suurta ymmärrystä"

SM-liiga ei voi sarjana rajoittaa KHL-pelaajien palkkaamista joukkueisiin. Toimitusjohtajan mukaan viesti seurojen suuntaan on kuitenkin selvä. 

SM-liigajoukkueet rakentelevat kokoonpanojaan ensi kautta varten. Kärkihankintojen osalta nimet alkavat olla jo laajalti paperissa, mutta siirtoja voidaan odottaa edelleen, kun kesä tummenee kohti syksyä.

Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuun lopussa vuonna 2022. Tämän jälkeen valtaosa eurooppalaispelaajista kaikkosi KHL:stä. Kovia pelaajia virtasi myös SM-liigaan samana keväänä, kun sopimuksia purettiin poikkeustilanteessa.

Yksikään Liiga-joukkue ei ole tuon poikkeuskevään jälkeen palkannut pelaajaa suoraan KHL:stä. Lahden Pelicans värväsi hiljattain Tshekin maajoukkueen vakiokalustoon kuuluvan Michal Jordanin, joka pelasi vielä sodan alkamista seuranneella kaudella KHL:ssä, mutta päätti sesonkinsa Sveitsissä.

Pelicansin tietojen ja julkilausuman mukaan sopimuksen purkaminen sodan alkamiskeväänä osoittautui ylivoimaiseksi esteeksi. Jordanin sopimus oli solmittu ennen sodan alkamista.

Mikään ei virallisesti estä SM-liigajoukkuetta palkkaamasta riveihinsä pelaajaa, joka olisi solminut jatkosopimuksen tai uuden sopimuksen sodan alettua ja päättyneenä keväänä lopettanut pelinsä KHL-statuksella. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Sihvosen videokolumni: Nämä olivat Liigan, Mestiksen ja MM-kisojen puheenaiheet kaudella 2022-2023 – Leijonista kova väite 12:04
Sihvosen videokolumni: Nämä olivat Liigan, Mestiksen ja MM-kisojen puheenaiheet kaudella 2022-2023 – Leijonista kova väite.

Traktor Tsheljabinskin kanssa vuonna 2021 sopimuksen tehnyt Teemu Pulkkinen jatkoi ainoana suomalaispelaana KHL:ssä päättyneellä kaudella. Sopimuksensa loppuun pelannut Pulkkinen on muiden samassa tilanteessa olevien tapaan vapaa tekemään diilin SM-liigaan, sillä itsenäisten osakeyhtiöiden rekrytointiin ei Liiga voi puuttua. 

MTV Urheilu tavoitti Liigan toimitusjohtajan Mikko Pulkkisen, joka avasi sarjan kantaa mahdollisesti värvättäviin KHL-pelaajiin. 

Mikko Pulkkinen, miten Liiga toivoo seurojen suhtautuvan sellaisten pelaajien palkkaamiseen, jotka päättivät viime kautensa Venäjällä?

– Jokaisessa pelaajahankinnassa tulee tehdä huolellista taustatyötä. Yksittäisen pelaajan ammatinharjoittamisesta tässä on lopulta kyse. Itse suhtautuisin asiaan hyvin vakavalla harkinnalla, jos sopimussuhde Venäjälle on solmittu hyökkäyssodan alettua. Siihen ratkaisuun ei minulta suurta ymmärrystä löydy.

Onko asiasta esitetty jonkinlainen arvolauselma tai kanta seuroille?

– Noudatamme KOK:n kantaa. Asiasta ei ole SM-liigassa omia linjauksia, ja jokainen itsenäinen osakeyhtiö lopulta päättää oman henkilöstön sopimussuhteista. Olympiakomitean linjauksen mukaan kansallisesta kilpailutoiminnasta, jossa edustetaan itseä tai suomalaista seuraa eikä maata, ei ole mahdollista sulkea tiettyjen maiden kansalaisia. Olisi juridisestikin hankala ajatus nähdä Liiga tai Liiga-seurat rajoittamassa yksittäisten ihmisten mahdollisuuksia tehdä palkkatyötä. Poliittisesti aktiiviset tai Venäjän hallintoon linkittyvät henkilöt olisivat luonnollisesti asia aivan erikseen. Kannanottoja Venäjän puolesta Liiga ei suvaitse.

Lue myös:

    Uusimmat