Linturetkellä ollut rovaniemeläinen Ismo ikuisti harvinaisen näyn uivasta hirviperheestä – "Vasat inisivät koko matkan ja emo rauhoitteli"

Ismo Kreivi ikuisti ainutlaatuisia kuvia uivasta hirviperheestä. 0:40
Ismo Kreivi ikuisti ainutlaatuisia kuvia uivasta hirviperheestä.

Rovaniemeläinen Ismo Kreivi kohtasi viime sunnuntaina linturetkellään harvinaisen näyn: hirviemo vasoineen ui häntä vastaan Tornionjoessa. Kreivi onnistui ikuistamaan tilanteen, ennen kuin eläinperhe kääntyi takaisin vastarannalle.

Ismo Kreivi oli sunnuntaina Ylitorniolla tekemässä ELY-keskukselle vesilintulaskentaa, kun hän huomasi vedessä vastarannalla kolme päätä.

– Olin veneessäni lähellä Ruotsin rajaa yhden saaren laidalla, kun näin kolme hirveä vedessä. Ne uivat saarta kohti Ruotsin puolelta. 

Kreivillä oli kamera veneessä mukanaan ja hän sai sen käteensä niin, että hirvet eivät huomanneet mitään.

– Vähän ennen saarta emä jostain syystä käännytti seurueen uimaan suoraan minua kohti. Kerkisin siitäkin muutaman otoksen ottaa, ennen kuin ne huomasivat minut ja kääntyivät takaisin Ruotsiin.

Emo ehkä opetti vasojaan uimaan

Kreivi arvelee, että emo tiesi reitin entuudestaan hyvin.

– Emo tuli suoraviivaisesti rantaan vasat perässä. Se tiesi selvästi, mistä pitää mennä yli.

Vasat ääntelivät Kreivin mukaan uidessaan taukoamatta.

– Ne inisivät koko ajan. Emä kävi uinnin aikana muutaman kerran vähän rauhoittelemassa poikasiaan ja huolehtimassa, että kyllä te jaksatte. Ainakin itsellä tuli semmoinen olo, kun emä pyörähteli välillä siinä vasojensa vieressä.

Vasat uivat Kreivin mukaan mallikelpoisesti, vaikka eivät isoja vielä olleetkaan.

– Ilmeisesti elukat osaavat uida heti pienestä pitäen. Toki se, että ne ääntelivät koko ajan, kieli ehkä siitä, että vesi oli niille vieras elementti.

Kreivi aprikoi, mahtoiko hirviemo opettaa vasoilleen reitin saareen tai opettaa niitä uimaan.

– Otsikoin Facebookissakin kuvan niin, että ”äiteen uimakoulussa”. Opettiko emo tosiaan vasoja uimaan ja kertoi niille, että tässä on hyvä kohta mennä yli joen?

”Tämä jää varmasti mieleen”

Kreivi kiittelee onneaan, että sai nähdä tuon hienon tilanteen.

– Olen liikkunut luonnossa paljon ja etenkin lintuja pitkään harrastanut, mutta tämä jää varmasti mieleen.

Lue myös:

    Uusimmat