Mainos

Lintujen kevätmuutto viikkoja etuajassa - västäräkkejäkin nähty

Lämmin sää on aikaistanut useiden lintulajien kevätmuuttoa viikoilla.

Birdlifen mukaan ajankohtaan nähden Suomessa on havaittu poikkeuksellisen runsaasti muuttolintuja. Lämpimän sään takia monet lajit ovat saapuneet 2-3 viikkoa tavallista aikaisemmin, ja uusia alueellisia saapumisennätyksiä on kirjattu useita.

Tavallisesti tähän aikaan nähdään ensimmäiset töyhtöhyypät etelärannikolla, mutta nyt pelkästään viikonloppuna havaittiin tuhansia töyhtöhyyppiä. Pohjoisimmat olivat ehtineet Oulun seudulle ja Kajaanin korkeudelle.

Myös kiurut yleistyivät viikonloppuna, ja pohjoisin kiuru nähtiin Kemissä. Viime keväänä vastaavaan aikaan havaittiin viikon aikana kaksi töyhtöhyyppää ja kymmenen kiurua.

Laulujoutsenia on muuttanut runsaasti, ja niitä näkee jo yleisesti koko maassa. Maanantaina Kruunupyyhyn oli yhdelle paikalle kerääntynyt 550 joutsenta ja Tyrnävällä laskettiin noin 500 joutsenta.

Metsähanhen muutto ei ole koskaan alkanut näin voimallisena maaliskuun alkupäivinä. Ensimmäiset muuttajat nähtiin Loimaalla jo 24.2. Viikko sitten Eurajoella oli jo toista sataa hanhea, ja viikonloppuna Ulvilaan oli kerääntynyt tuhat metsähanhea. Useimpina vuosina Suomeen ei ole saapunut yhtään metsähanhea vielä tässä vaiheessa.

Kurjesta on ilmoitettu viikon aikana yli 40 havaintoa. Niitäkään ei tavallisesti nähdä vielä tähän aikaan.

Viikon aikana saapuivat myös ensimmäiset haapanat, tavit, jouhisorsat ja punasotkat. Tyllistä ja kapustarinnasta tehtiin muutama aikainen havainto. Hyvin aikainen kuovi havaittiin Kokkolassa sunnuntaina. Uudellamaalla nähtiin muutama muuttava västäräkki.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja