Lintilä: IMF:n pääjohtajasta odotettavissa kädenvääntö Aasian ja Latinalaisen Amerikan kanssa

1:10
Mika Lintilä (kesk.) kommentoi Rehnin vetäytymistä eilen Kymmenen uutisissa.

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtajan nimitystä ei ole vielä lyöty lukkoon, vaikka EU-maat saivatkin myöhään perjantaina valittua yhteiseksi ehdokkaakseen bulgarialaisen Kristalina Georgievan. Näin arvioi STT:lle valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.).

Suomen haave IMF:n pääjohtajan paikan nappaamisesta kariutui jo perjantaina iltapäivällä, kun Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ilmoitti vetäytyvänsä kisasta. Perinteisesti tehtävään on aina valittu eurooppalainen, mutta Euroopan ulkopuoliset maat haluavat entistä hanakammin haastaa länsimaita.

Tarvitaan yksi ehdokas

Lintilän mukaan Aasian ja Latinalaisen Amerikan maat ovat asettamassa omia ehdokkaitaan virkaan. Esimerkkinä Aasian mahdollisista ehdokkaista hän mainitsee Indonesian valtiovarainministerin ja taloustieteilijän Sri Mulyanin.

– Tämä vaatii sitä, mihin pääjohtaja Rehn viittasi ilmoittaessaan luopumisestaan: tarvitaan yksi ehdokas, jonka taakse kaikki menevät, jotta pystytään turvaamaan Euroopan asema, Lintilä sanoo.

Rehn menestyi kisassa Lintilän mukaan vahvasti, mutta loppumetreillä kannatusta ei saatu kerättyä tarpeeksi.

– Siihen olen tyytyväinen, että Rehn oli ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeen kakkosena. Analyysistä oli kuitenkin tehtävissä se johtopäätös, ettei ollut todennäköistä saada enemmistöä hänen taakseen, Lintilä kertoo.

Ranskan tuki Georgievalle ratkaiseva

Ratkaiseva tekijä Lintilän arvion mukaan oli se, että neuvotteluja vetänyt Ranska suosi Georgievaa virkaan.

– Kyllä minun käsitykseni on, että Ranskan erittäin voimakas Georgievan ajaminen kyseiseen tehtävään oli ihan ratkaisevassa roolissa. Kuinka fiksua sitten on, että tunnustelija vahvasti ajaa (ehdokasta), se on sitten eri asia, Lintilä pohtii.

Georgievan valinta IMF:n johtoon edellyttää muutosta järjestön säännöissä, joiden mukaan pääjohtajan olisi viran aloittaessaan oltava alle 65-vuotias. Georgieva täyttää tässä kuussa 66.

– Georgievalla on vahva kokemus, ja hän täyttää muilta osin kaikki kriteerit, paitsi tämän ikäpykälän osalta. Sinällään ikäpykälät eivät mielestäni tähän aikaan enää sovi, mutta jos tällainen on kirjattu, sitä olisi mielestäni tullut kunnioittaa, Lintilä sanoo.

Lintilän tietojen mukaan Yhdysvallat ja Kanada olisivat jo asettuneet tukemaan ikäpykälän muutosta IMF:n säännöissä. Läpihuutojutusta ei kuitenkaan ole kyse.

– Täysin yksiselitteinen asia ei ole. Käsittääkseni muutokseen tarvitaan 95 maan tuki, ministeri sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja