Kristalina Georgieva on köyhyyttä, ilmastonmuutosta ja sukupuolisyrjintää vastaan kamppaillut taloustieteilijä

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) eurooppalaiseksi pääjohtajaehdokkaaksi valittu bulgarialainen Kristalina Georgieva, 65, on taloustieteilijä ja poliitikko, joka on toiminut Maailmanpankin toimitusjohtajana vuodesta 2017. Hän toimi myös Maailmanpankkiryhmän virkaatekevänä johtajana aiemmin tänä vuonna.

Georgieva on työskennellyt useissa eri tehtävissä Maailmanpankkiryhmässä 1990- ja 2000-luvuilla. Vuosina 2014–2016 Georgieva toimi Euroopan komission varapuheenjohtajana Jean-Claude Junckerin alaisena.

Työssään Georgieva on tullut tunnetuksi erityisesti köyhien aseman parantamiseksi tehdystä työstään. Maailmanpankkiryhmän virkaatekevänä johtajana hän vastasi ryhmän tavoitteesta hävittää äärimmäinen köyhyys maailmasta vuoteen 2030 mennessä.

IMF:n johtoon on perinteisesti valittu eurooppalainen ehdokas, joskin järjestön säännöt sallivat myös muualta valittavan johtajan.

Säännön mukaan liian vanha IMF:n johtoon

Georgieva tunnetaan myös aktiivisena sukupuolten tasa-arvon edistäjänä sekä ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kävijänä. Hän on ajanut naisten osuuksien kasvattamista johtotehtävissä.

IMF:n eurooppalaisen ehdokkaan valintaneuvotteluissa erityisesti Ranskan kerrotaan tukeneen Georgievaa tehtävään.

Georgievan valinta Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) johtoon tietää muutosta sääntöön, jonka mukaan pääjohtajan tulisi olla alle 65-vuotias aloittaessaan virassa.

Georgieva syntyi kommunistijohtoisen Bulgarian Sofiassa vuonna 1953. Hän on taloustieteiden tohtori sekä poliittisen taloustieteen ja sosiologian maisteri. Hän opiskeli Sofian UNWE-yliopistossa, jossa hän on myös ollut apulaisprofessorina vuosina 1977–1991. 

Lue myös:

    Uusimmat