Linnanmäen legendaarisen Vekkulan laitteet nyt kaupan netissä: Suositummat kohteet ovat pyörivä tynnyri ja lasikuitupelle

Linnanmäen rakastettu Vekkula valmistui ilostuttamaan huvipuistokävijöitä vuonna 1961. Rakastettu talo on vuosittain viihdyttänyt lähes 400 000 kävijää. Purkupäätös legendasta tehtiin tänä vuonna. Samalla kerrottiin mahdollisuudesta hankkia paloja Vekkulasta itselleen: nyt irtaimiston nettihuutokauppa on auennut.

Kenties muistat jo lapsuudestasi jännittävät tunnelit, vinot huoneet, liikkuvat lattiat ja huiman liu'un Vekkula-hauskuuden päätteeksi? Osanen yhdestä Linnanmäen ikonisimmista laitteista on nyt mahdollista napata oman kodin huvipuistoon.

– Vekkula on tunnettu osa suomalaista huvipuistohistoriaa ja käynti elämyskohteessa liittyy monen lapsuusmuistoihin. Päätimmekin järjestää suuren kysynnän vuoksi kaikille avoimen huutokaupan, jonka tuotot ohjataan lastensuojelutyöhön, sanoo Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin.

MTV:n Mika Tommola seikkaili Vekkulassa viimeistä kertaa syyskuussa. Katso video:

MTV:n Tommola seikkailee viimeistä kertaa Linnanmäen Vekkulassa 8:00

Joululahjaksi mies tynnyrissä?

Nettihuutokauppa aukesi maanantaina ja sulkeutuu 21.12. Kaikkea irtainta ei ollut mahdollista purkaa kokonaisena, mutta Lintsin historiasta omaksi on mahdollista huutaa Vekkulan liikkuvat ja kiinteät portaat, peilisalin patsaat tai keinuvan kajuutan irtaimistoa: esimerkiksi mies tynnyrissä, aarrearkku, myrskylyhty tai ruori.

Kaupan on myös iso lasikuitupelle, pyörivä tynnyri moottorilla, riippusilta ja sukellusveneen torni.

Eniten kiinnostusta tähän mennessä ovat herättäneet pyörivä tynnyri ja lasikuitupelle.

– Tynnyri on suosittu klassikkokohde, toki vähän ehkä haastava sijoittaa kotiin. Pelle taas voi toimia sisustuselementtinä, pohtii Linnanmäen viestintäpäällikkö Heli Hemgård.

Viestintäpäällikkö Hemgård kertoo, että vaikka laitteista saatavat varat ohjataan lastensuojelutyöhön, ei varainkeruu ole huutokaupan ensisijainen tarkoitus.

– Kun Vekkulan purkamisesta kerrottiin, tuli toiveita laitteiden myymisestä ja niihin haluttiin vastata. Hyväntekeväisyyden lisäksi tarkoituksena on ihmisille hyvän mielen tuottaminen.

Mummon revenneet pöksyt

Purkuilmoituksen myötä Linnanmäki pyysi kertomuksia Vekkulasta vuosien varrelta.

– Aivan mahtavia muistoja. Ihmiset kertoivat muun muassa, että vinohuoneesta käytettiin nimitystä painehuone, koska uskoivat sen joko liikkuvan tai siellä olevan painetta, kertoo Heli Hemgård.

Tosiasiallisesti huone on vain vino. Monet kertoivat muistavansa myös, miten suuri saavutus oli oppia kävelemään huoneen halki koskematta kaiteisiin.

– Vekkulasta on monilla sukupolvet ylittävä muisto. Ihmiset kertoivat, kuinka ovat käyneet siellä itse lapsina ja nyt käyvät omien lapsiensa kanssa.

Tarinoista voi kuulla, että huvittelu on usein ollut koko perheen yhteinen jaettu ilo.

– Olipa yhden mummon housutkin revenneet portaissa, naurahtaa Hemgård.

Huutokaupan myötä muistot muuttavat muotoaan.

– Kiinnostavaa myös minne tuotteet päätyvät ja niiden tarinat myös jatkossa, pohtii viestintäpäällikkö Hemgård.

Uusi klassikko

Eläköityvä Vekkula poistuu sellaisenaan Helsingin Vesilinnanmäeltä osana puiston kokonaiskehittämissuunnitelmaa. Linnanmäki on janonnut huvittelijoilta toiveita myös uuden Vekkulan varalle.

– Tällä hetkellä suunnitellaan. Tavoitteena on saada aikaan entistä parempi, uusi klassikko. Perinteinen Vekkula-tyyli tuunataan nykypäivään, Heli kehaisee.

Osa vanhastakin säilötään uuteen, pyrkien säilyttämään ikonin nostalgiaa myös nousevaan kohteeseen.

– Tämä on custom-tuote ja suurimmaksi osaksi myös suomalainen, suunnittelusta rakentamiseen, iloitsee viestintäpäällikkö Heli Hemgård.

Varoja lastensuojelutyöhön

Huutokaupan tuotot ohjataan lastensuojelutyöhön, Lasten Päivän Säätiölle. Linnanmäki on perustettu 1950 kuuden lastensuojelutyötä tekevät järjestön toimesta.

Seitsemän vuotta myöhemmin nämä järjestöt, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Barnavårdsföreningen i Finland, Ensi- ja turvakotien liitto, Parasta Lapsille ja Pelastakaa Lapset perustivat Lasten Päivän Säätiön.

Lasten Päivän Säätiö ylläpitää ja kehittää Linnanmäen Huvipuistoa kerätäkseen varoja suomalaiselle lastensuojelutyölle. Huvittelemalla on jo vuosikymmeniä voinut tukea kotimaista lastensuojelutyötä.

Vuonna 2016 lahjoitettiin 4,3 miljoonaa euroa ja tavoite vuodelle 2017 on 4,5 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat