Mainos

Likavesisääntöihin uutta väljyyttä - lainkuuliaiset kärsiköön nahoissaan

Haja-asutusalueiden jätevesien puhdistamiseen on tulossa uusia helpotuksia. Työryhmä ehdottaa, että jätevesiremontin aikataulusta voi päättää kiinteistönomistaja. Jo aiemmin kalliit remontit tehneille ei tarjota minkäänlaista kompensaatiota.

– Kyllä lainsäädäntöä pitää pystyä kehittämään ilman, että valtiolle syntyy korvausvelvollisuus, sanoi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ottaessaan työryhmän raportin vastaan.

Työryhmä on tutkinut asiaa lainoppineiden kanssa ja tullut siihen tulokseen, ettei valtiolle synny korvausvastuuta, jos se lieventää jätevesiremonttivaatimuksiaan.

– Ei ole olemassa ennakkotapausta, että valtio olisi joutunut korvausvastuuseen säädösmuutosten perusteella, lukee raportissa.

Maatalous- ja ympäristöministerille luovutettiin tänään kaksi työryhmämietintöä. Toinen oli jatko-osa haja-asutusalueiden jätevesien puhdistustarinaan. Toinen taas soidensuojelua pohtineen työryhmän mietintö. Molemmat mietinnöt laskevat ympäristönsuojelullisia vaatimuksia.

Hajajätevesille helpotuksia

Hajajätevesiasetukseen haetaan lievennyksiä kolmen eri esityksen kautta. Työryhmä esittää yhtenä vaihtoehtona, että jätevesiremontin voisi tehdä siinä vaiheessa kun kiinteistöllä tehdään muutakin rakennusluvan  edellyttävää remonttia. Ehdotus koskisi alueita, jotka eivät ole pilaantumiselle herkkiä.

Ympäristönsuojelulakiin kirjattaisiin pilaantumiselle herkän alueen kriteerit, mutta kunnat saisivat määritellä alueet itse. Toisessa vaihtoehdossa laki määräisi kriteerit yksityiskohtaisemmin, jolloin kunnille ei juuri jäisi määrittelyyn harkinnanvaraa.

– Tässä ei puututa raja-arvoihin, vaan mietitään miten ja millä aikataululla jätevesiremontit pitää tehdä, sanoo ministeri.

Kolmas vaihtoehto koskee sääntöjä, joiden nojalla jätevesiasetuksen asettamista vaatimuksista voidaan poiketa. Tähän asti kriteerinä on ollut kiinteistönomistajan korkea ikä, mutta uudessa ehdotuksessa poikkeuksen voisi tehdä myös pitkäaikaistyöttömyyden perusteella. Määräaikaisen helpotuksen voisi saada kiinteistön alhaisen asukasmäärän vuoksi.

Työryhmä ei aseta ehdotuksiaan paremmuusjärjestykseen, ja muistuttaa, että kolmannen ehdotuksen voi toteuttaa myös ensimmäisen tai toisen rinnalla.

– Lisäksi tässä voisi harkita jotakin autonromutuspalkkion kaltaista kannustinta ja sitä, että jätevesiremontin suunnittelutyö voisi tulla kotitalousvähennyksen piiriin, sanoi työryhmän puheenjohtaja Ari Niiranen.

Työryhmän selvitykset ja raportti ovat taustatyötä, jonka pohjalta laaditaan varsinaiset lakipykälät.

– Aikataulutavoite on, että asiasta annetaan hallituksen esitys kevään aikana, sanoi ministeri Tiilikainen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.