Mainos

Liivijengit alkaneet kiristää yrittäjiltä suojelurahaa

Poliisin rikollisina pitämät liivijengit ovat alkaneet kysellä yrittäjiltä Suomessa suojelurahoja. Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan jengien edustajat ovat ilmoittaneet, että yritysten pitää maksaa, koska ne toimivat "heidän alueellaan".

Rikoskomisario Jussi Oksanen KRP:stä sanoo, että kiristäjille ei kannata maksaa.

– Jos maksat kerran, niin miksi homma loppuisi siihen? Toivon, että ihmiset ilmoittavat tällaisesta heti poliisille eivätkä hyväksy ollenkaan.

Yhteiskunnalla on keinoja suojella ihmistä, joka kertoo rikoksesta esitutkinnassa tai oikeudenkäynnissä. Hyvin uhkaavissa tapauksissa voidaan käyttää todistajansuojelua. Käytännössä tämä voi tarkoittaa uutta henkilöllisyyttä ja muuttoa jopa ulkomaille.

Ravintolabisnes kiinnostaa

Monet liivijengeistä ovat viime aikoina levittäytyneet uusille, yhä pienemmille paikkakunnille ja värväävät uusia jäseniä. Poliisi on huolissaan myös siitä, että esimerkiksi monissa ravintoloissa ovipalvelut ovat jo jengien hallussa. Samalla myös kokonaiset ravintolat ovat alkaneet kiinnostaa.

– Jos jengi saa koko ravintolan haltuunsa, siellä voidaan pestä rahaa ja harjoittaa monenlaista laittoman tavaran kauppaa, eikä siellä ole välttämättä turvallistakaan.

Jengiyhteydet ovat usein vaikeita selvittää, jopa poliisille. Nyt tiedetään, että heillä on jo yhteyksiä lähes kaikille yhteiskunnan tasoille.

Oksanen ei kuitenkaan halua lietsoa pelkoa. Jengien olemassaolo ja kasvuaikeet on kuitenkin hyvä ottaa huomioon asumis- ja sosiaalipolitiikassa. Liian eriarvoisia asuinalueita ei saisi päästää syntymään eikä nuoria miehiä syrjäytymään.

Kaikki liivejä kantavat ryhmät eivät ole rikollisjengejä, vaan moni keskittyy puhtaasti moottoripyöräilyyn.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.