Mainos

Liikenneturva palkitsi nolon taikaviitan

Facebookissa näkyvyyden puolesta puhuvan ryhmän perustanut orimattilalainen Siiri Saarinen sai Liikenneturvan tiedotuspalkinnon.

Kaikki sai alkunsa arkisesta kohtaamisesta koiranulkoilutuslenkillä. Siiri Saarinen oli selittänyt heijastinliivin merkitystä pienelle pojalle ja nimittänyt sitä taikaviitaksi. Poika oli ilmoittanut äidilleen haluavansa samanlaisen, mutta äiti oli toista mieltä. Saarinen julkaisi Facebookissa 30.10.2015 seuraavan kirjoituksen:

Lähdin koirien kanssa lenkille, jonkin ajan kuluttua vastaan käveli äiti ja poika (noin 4 vuotias), he pysähtyivät ihmettelemään. Poika kysyi minulta mikä koiralla on kaulassa, vastasin sen olevan vilkkuva heijastinpanta. Pojan mielestä se oli NIIN hieno, sen jälkeen poika kysyi mikä minulla itselläni oli päällä, vastasin sen olevan taikaviitta! Autot näkevät minut jopa pilkkopimeässä... poika kiljaisi äidilleen haluavansa samanlaisen, äiti vastasi pojalle ilkeällä äänensävyllä "ET SAA, SE ON IHAN NOLO!!!" Jähmetyin täysin, jos olisin tajunnut olisin vastannut et musta on niiin siistii olla nolo!!! Aikuiset päättävät mikä on noloa, ei lapsi ymmärrä miksei saa siistii taikaviittaa! TÄTEN JULISTAN ETTÄ MUSTA ON NIIIN SIISTII OLLA NOLO!

Kotiin päästyään Saarinen perusti Facebookiin ryhmän Taikaviitta – siistii olla nolo. Ryhmä keräsi nopeasti tuhansia tykkäyksiä ja on sittemmin toiminut erittäin aktiivisesti.

– Saarinen on rohkealla asenteella ja päättäväisyydellä tehnyt heijastinliivistä positiivisen ilmiön ja kiinnittänyt omaleimaisella tavalla huomiota pimeällä näkymiseen, Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kaisa Hara perustelee palkitsemista.

Paitsi että Saarisen lanseeraama taikaviitta saa miettimään omaa ja läheisen näkyvyyttä pimeällä, kampanja haastaa myös jokaisen aikuisen ja vanhemman miettimään millaista esimerkkiä itse näyttää lapsille. Saarinen haluaakin kiinnittää huomiota siihen, että myös liikenneasenteet ja -käyttäytymismallit opitaan kotoa käsin. Jos aikuinen pitää taikaviittaa siistinä, on se siistiä myös lapsen mielestä.

Taikaviitta auttaa myös nelijalkaista kaveria näkymään

Myös Saarisen koirat ovat näkymisen ammattilaisia ja ulkoilevat hämärän tultua kunnolla heijastavissa varusteissa. Pykälän mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta, mutta hyvälaatuinen heijastava huomioliivi, hihna, panta tai valjas on myös kävelykaverina köpöttelevän koiran tai muun karvakuonon turvana hämärän aikaan.

– Tummakarvaista tai pientä koiraa voi olla erittäin vaikea havainnoida pimeässä auton ratista tai pyörän selästä, joten karvaisenkin kaverin heijastinasia on hyvä hoitaa kuntoon. Pimeästä erottuva koira auttaa myös omistajaansa näkymään, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen toteaa.

Heijastinvalintaa tehdessä tulisi huomioida, että heijastavaa pintaa on mahdollisimman paljon ja että koira erottuu kaikista suunnista. Heijastinliivi on usein varmin vaihtoehto. Talutushihnaan kiinnitetty heijastin puolestaan auttaa erityisesti pyöräilijöitä huomioimaan hihnan.

Lähde: Liikenneturva

0:30

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja