Liikennemäärä Itämerellä on kasvanut sodan takia – minkälaisiin yllätyksiin huviveneilijän kannattaa varautua vesillä?

Minkälaista häirintää veneilijät ovat kokeneet Itämerellä? 3:39
Miten Itämeren muuttunut turvallisuustilanne on vaikuttanut huviveneilijöiden elämään? Katso koko Jan Janssonin haastattelu yllä olevalta videolta.

Veneilykausi on ollut käynnissä jo kuukauden päivät. Liikennöinti niin merellä kuin sisävesilläkin kiihtyy entisestään, kun kesälomalaiset siirtyvät rakkaan ajanvietteen pariin. Turvallisuustilanne on kuitenkin muuttunut Itämeren alueella. Vaikuttaako se jollain tavalla tavallisen veneilijän elämään?

Konkariveneilijä Yrjö Bensson on liikkunut Itämeren alueella jo 55 vuoden ajan. Tässä ajassa itänaapuri on muuttunut Neuvostoliitosta Venäjäksi, mutta Benssonin kokemuksen mukaan toimintamallit veneilijöitä kohtaan ovat pysyneet pitkälti samoina. 

– Aikaisemmin liikkuminen Neuvostoliiton ja Venäjän aluevesillä oli mahdollista, mutta vähän hankalaa. Täytyi täyttää erilaisia papereita moneen kertaan. Melkein aina, lähes joka reissulla oli jotain ylimääräistä hankaluutta, kiusantekoa tai ongelmaa, jonka aiheutti venäläinen osapuoli, Bensson toteaa. 

Nykyään Venäjän aluevesille ei ole enää asiaa, mutta Suomen purjehdus ja veneily ry:n toiminnanjohtaja Jan Jansson kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että venäläisviranomaiset ovat tuttuja toimijoita lähes kaikille Itämeren alueella liikkuville veneilijöille. 

– Se on aiheuttanut meille varovaisuutta veneilijöiden kesken, hän toteaa. 

Liikennemäärä Itämerellä on kasvanut sodan takia. Mihin yllätyksiin vapaa-ajanveneilijän kannattaa varautua? 4:09

Minkälaisia kokemuksia konkariveneilijä Yrjö Benssonilla on Itämereltä? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta. 

Huviveneilijäkin voi kohdata häirintää

Janssonin mukaan Itämerellä on nyt hyvä noudattaa varovaisuutta. Ukrainan sodan ja Suomen Nato-jäsenyyden myötä Itämeren muuttunut turvallisuustilanne on vaikuttanut myös huviveneilijöiden reitteihin ja valmistautumiseen.   

Itään päin ei kannata enää suunnata, ja veneessä on hyvä olla mukana oikeanlainen varustus mahdollisen GPS-häirinnän takia. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Nyt ei voi luottaa GPS:n toimintaan. Pitää aina tietää missä on ja olla paperikartat mukana. Senhän toki jo laki vaatii, mutta nyt tämä tilanne on entisestään korostunut. Aina pitää olla varautunut siihen, että GPS ei toimi, Jansson sanoo. 

Veneilijöiden keskuudessa suosittu Saimaan kanava on ollut kiristyneen turvallisuustilanteen takia jo hetken poissa veneilijöiden tutkasta, eikä Janssonkaan suosittele sinne suuntaamista. 

– En itse lähtisi sinne. Viime vuonna taisi olla yksi huvivene, joka meni siitä läpi. Siellähän ei ole mitään vakuutusturvaa veneelle, eikä tiedetä minkälaisia häirintätekijöitä siellä voi tulla matkan varrella, eli en lähtisi. 

Miten Itämeren muuttunut turvallisuustilanne on vaikuttanut huviveneilijöiden elämään? Katso koko Jan Janssonin haastattelu artikkelin yllä löytyvältä videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat