Mainos

Liikennekuolemat käyvät kalliiksi yhteiskunnalle – näin paljon halvempaa on vain loukkaantua

Liikennekuolema maksaa yhteiskunnalle noin 2,77 miljoonaa euroa, vakava loukkaantuminen noin 790 000 euroa ja lievä loukkaantuminen noin 34 000 euroa, selviää Trafin ja Liikenneviraston tilaamasta tutkimuksesta.

Kustannuksiin sisältyy arviot muun muassa pelastustoimen, sairaanhoidon, kuntoutuksen ja uudelleenkoulutuksen kustannuksista sekä menetetystä työpanoksesta ja menetetystä hyvinvoinnista.

Edellisen kerran vastaava laskelma on tehty 2000-luvun vaihteessa. Nyt saadut muuttavat käsityksiä henkilövahinkojen kustannuksista.

– Aikaisempiin arvoihin verrattuna kuoleman kustannukset nousivat hieman ja henkilövahinko-onnettomuuksien kustannukset alenivat selvästi. Kustannusten aleneminen kuvastaa vakavien loukkaantumisten vähenemistä ja liikenneturvallisuuden paranemista, kertoo Trafin erityisasiantuntija Riikka Rajamäki.

– Tieto tieliikenteen vakavista loukkaantumisista saatiin virallisiin onnettomuustilastoihin vuonna 2015 ja siksi nyt oli ajankohtaista määritellä onnettomuuskustannukset erikseen vakaville ja lieville loukkaantumisille, tarkentaa liikenne-ekonomisti Anton Goebel Liikennevirastosta.

Onnettomuuksien kustannusarvoja käytetään muun muassa liikenneturvallisuustoimenpiteiden priorisoinnissa. Ajantasaiset kustannustiedot tukevat mahdollisimman tehokkaiden ratkaisujen valitsemista.

Lähde: Trafi

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.