Liikenne Virosta Suomeen on vilkastunut ennen matkustusrajoitusten voimaantuloa: "Jos luvut toteutuvat, se on selkeä piikki"

LIVE
Seuraa suorana, kun matkustajat saapuvat virosta Suomeen.

Matkustajaliikenne Virosta Suomeen on vilkastunut matkustusrajoitusten kiristysten alla, kerrotaan Helsingin satamasta ja Suomenlahden merivartiostosta STT:lle.

Matkustajamäärät ovat olleet tänään nousussa ja kasvavat iltaa kohti. Suomenlahden merivartiosto kertoi Twitterissä puoli viiden jälkeen, että Helsingin sataman rajatarkastukset olivat jonoutumassa.

Ennakkotietojen mukaan Virosta Helsinkiin voi saapua kuluvan vuorokauden aikana yhteensä ainakin 7000 ja mahdollisesti jopa 9000 matkustajaa, kertoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola STT:lle.

–  Jos luvut toteutuvat, se on selkeä piikki, Simola sanoo.

Simolan mukaan tavallisesti Virosta ja Saksasta saapuvia matkustajia satamaan on ollut alkuvuoden aikana viikoittain 17 000–20 000. Viime viikolla matkustajia saapui Suomeen noin 20 000.

Simolan mukaan tiistai-illan matkustajamäärien kasvuun on varauduttu lisäresurssein ja tiivistämällä viranomaisyhteistyötä esimerkiksi Helsingin poliisin kanssa.

Sunnuntain ja maanantain matkustajaluvut olivat Simolan mukaan vielä tavallisella tasolla. Myös Helsingin sataman turvallisuuspäällikkö Eero Laaksonen kertoo, että viime viikonloppuna matkustajamäärissä ei näkynyt erityistä kasvua. Korona-aikana viikonloput ovat olleet vilkkaimpia matkustusaikoja Virosta tulleiden työntekijöiden vuoksi.

–  Sunnuntai-ilta ja maanantaiaamu ovat vilkkaita saapuvien matkustajien osalta. Torstaina ja perjantaina taas lähtevien osalta, kun he lähtevät viikonlopun viettoon ja sitten tulevat takaisin tänne, Laaksonen sanoo STT:lle.

Keskiviikosta alkaen sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Esimerkiksi terveydenhoidon ammattilaisten työmatkat rajan yli ovat sallittuja, mutta muun muassa rakennuksilla työskenteleviä ulkomaalaisia ei enää keskiviikon jälkeen päästetä Suomeen.

Rajoitukset ovat voimassa 30 päivän ajan helmikuun lopulle asti.

Suurin vaikutus Suomen ja Viron väliseen liikenteeseen

Rajavartiolaitos on arvioinut, että uudet matkustusrajoitukset vähentävät Suomeen tulevien matkustajien määrää noin 75 prosentilla lento- ja lauttaliikenteessä. Vaikutuksen on arvioitu olevan suurin juuri Suomen ja Viron väliseen liikenteeseen.

–  Suomenlahden merivartioston näkökulmasta vaikutus on suurin Helsingin sataman ja Viron väliseen liikenteeseen. 65 prosenttia Suomeen Helsingin sataman kautta saapuneista matkustajista on ollut virolaisia, joista suurin osa käy Suomessa työn takia, Simola sanoo.

Saapuvan liikenteen matkustajamäärät Helsingin satamaan tippuvat ennakkotietojen perusteella huomattavasti jo keskiviikkona.

–  Käytännössä koko helmikuu mennään varmaan lähelle niitä huhtikuun lukemia, mitä silloin korona-ajan alussa oli, Laaksonen arvioi.

Helsingin satama kattaa kokonaisuudessaan kolme satamapaikkaa: Länsisataman, Katajanokan ja Vuosaaren satamat. Näissä on merivartioston työntekijöitä rajantarkastuksessa yhteensä reilut sata, Simola kertoo.

Simolan mukaan resurssit pidetään toistaiseksi ennallaan, sillä laivavuoroihin ei ole vielä tulossa muutoksia. Matkustajavirtojen kehittymistä kuitenkin seurataan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja