Liika siivous on sairautta

Puhtaus on puoli ruokaa, sanotaan, mutta liiallinen siivoaminen koituu jo vahingoksi. Tieteellinen tutkimus sanoo "ei" kaikille antibakteerisille pesuaineille.

Mainokset eivät selvitä sitä, että viime aikoina yleistyneet antibakteeriset pesuaineet vievät itse asiassa kaikki normaalitkin bakteerit pois. Tämä johtaa siihen, että elimistö ei kohtaa bakteereita luonnollisessa elinympäristössä ja esimerkiksi kasvavan lapsen oma puolustuskyky bakteereita vastaan ei pääse kehittymään.

- Tietyt sairausryhmät, kuten allergiat lisääntyvät antibakteeristen aineiden käytön vuoksi, kertoo dosentti Erika Isolauri Turun yliopistosta.
- Viimeisten 50 vuoden aikana ihmisten elinympäristössä on tapahtunut suuri muutos, mutta samanlaista muutosta ei ole tapahtunut ihmisen geeneissä. Suuntaus on kuitenkin se, että ruokakin on muuttunut steriiliksi, vähän mikrobeja sisältäväksi.

Hyvällä välineillä luonnollista puhtautta

Antibakteeristen aineiden sijaan luonnollinen puhtaanapito tekee ympäristön turvalliseksi. Hyvässä siivouksessa siivousaineita tärkeämmässä osassa ovatkin kunnolliset siivousvälineet. Siivoustekniikka on kehittynyt siihen suuntaan, että yhä vähemmillä liuottimilla ja pulvereilla sekä kevyemmällä työllä saadaan aikaan parempaa siivoustulosta.

Perussiivoukseen ei tarvita montaa välinettä eikä isoja investointeja. Markkinointipäällikkö Aino Määttä ja tuotepäällikkö Arja Koskinen Sinituotteesta listaavat viisi tärkeintä siivousvälinettä: monitoimimopin, yleispuhdistusliinan, kylpyhuoneliinan, wc-harjan sekä ikkunanpesimen. Siivoussetin yhteishinnaksi tulisi noin 500 markkaa.

- Valitettavasti vielä monesti kotien likaisin paikka on siivouskomero tai pöydänpyyhintäliina, hämmästelevät Määttä ja Koskinen.
- Siistiyden ylläpidossa tärkeää on myös välineiden huoltaminen. Likaisella mopillahan ei saa puhdasta, vaan likaa ainoastaan siirretään paikasta toiseen.

Hyvien siivoustuotteiden olisi oltava konepestäviä, mikä lisää myös niiden käyttöikää. Pääsääntönä on, että mopin voi uusia kerran vuodessa, kunhan sitä huolletaan käyttöjen välillä.

- Toisaalta käytössä on myös parafiiniöljyllä käsiteltyjä pölyliinoja, jotka sitovat pölyä ainutlaatuisella tavalla, kertovat Aino Määttä ja Arja Koskinen.
- Tämä luonnossa hajoavasta viskoosista valmistettu kertakäyttöinen liina voidaan heittää pois, kun se on täyttynyt liasta ja tomusta.

Siivoustekniikan huipputuote on mikrokuituliina, jonka teho perustuu kuidun ainutlaatuisen ohueen rakenteeseen: yhteen neliösenttimetriin mahtuu jopa 400 mikrokuitua. Tällöin liina sitoo likaa sekä kuivana, että nihkeänä helposti ilman turhaa hankausta. Mikrokuituliinan voi myös pestä koneessa ja sen käytön kanssa ei välttämättä tarvita edes siivousaineita.

Siivouksen kanssa ei tarvitse vuodattaa hikeä ja kyyneleitä, jos siihen asennoituu ja varustautuu oikein. Hyvät välineet voivat myös innostaa siivoukseen vanhasta paidanresusta loihdittua lattiarättiä paremmin.

Onko sinulla tiedossasi vielä uudempia tai vanhastaan parempia ideoita? Kerro niistä KOTI -keskustelupalstalla.

(Haastattelu Tiina Klemettilä, Teksti Maarit Piippo)

Lue myös:

    Uusimmat