Liian pelotteleva huumevalistus voi jopa lisätä nuorten huumeidenkäyttöä, sanoo nuorisotyöntekijä – "Nuorilla on paljon tietoa, muttei aina perustu faktoihin"

7:11
Nuorten kannabiksen käyttö kasvaa, mutta miksi? Kuuntele keskustelu aiheesta.

Tällä viikolla uutisoitiin, että nuorten alkoholin ja tupakan käyttö vähenee, mutta kannabiksen käyttö sen sijaan lisääntyy. Erityisesti poikien keskuudessa kannabiksen käyttö yleistyy.

Valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela kertoo, että nuorten kanssa työskentelevät ovat huomanneet muutoksen nuorten asenteissa kannabista kohtaan. Lahtelan mukaan päihteet tulevat usein puheeksi nuorten kanssa, ja se onkin heillä yksi suosituimpia puheenaiheita.

– Nuorilla on paljon tietoa kannabiksesta, mutta se ei aina välttämättä perustu faktoihin, Lahtela kuvailee.

– Netin kun aukaiset, niin kaikki tieto ei välttämättä perustu mihinkään tutkittuun tietoon, vaan siellä on paljon uskomuksia ja myyttejä, Lahtela sanoo.

Hänen mukaansa nuoret seuraavat myös mediaa tarkasti. Hän ottaa esimerkiksi uutiset kannabiksen käytöstä lääkkeenä.

– He löytävät sieltä sellaisia puolustettavia kohtia hyvin paljon, kun siitä keskustellaan nuorten kanssa.

Lahtelan mielestä nuorten kannabiksen käytön lisääntymiseen vaikuttaa sen helppo saatavuus.

– Kaikki meidän nuoret tietäisi varmasti sanoa, mistä sitä saisi, Lahtela toteaa.

– Jokainen kertoo, että se on käden ulottuvilla.

Aikuiset tasoittavat tietä

Nuorten käyttöä lisää Lahtelan mukaan muun yhteiskunnan sallivampi suhtautuminen: aikuiset kannabiksenkäyttäjät ovat niin sanotusti ”tasoittaneet tietä” tähän tilanteeseen.

Lahtela moittii kuitenkin myös huumevalistusta, joka pohjaa pelkkään pelotteluun ja epäonnistuu liioittelemalla kannabiksen riskejä ja haittoja.

On annettu vääränlaista tietoa, että saman tien joudut sairaalaan ja psykoosiin. Ja kun niin ei ole käynytkään, niin sitten on tavallaan [ajateltu], ettei tässä olekaan mitään [riskejä], Lahtela kuvailee.

Lahtelan mukaan nuoret itse puhuvat paljon kannabiksesta, ja heidän kantansa on yleisesti kannabiksen laillistamisen puolella. Hän ei itse halua ottaa kantaa asiaan.

Hän kuitenkin toivoo, ettei päihteitä käyttäviä nuoria myöskään suljettaisi ulkopuolelle kokonaan, vaikka esimerkiksi nuorisotiloissa on pääsääntöisesti nollatoleranssi päihteiden suhteen. Hänen mielestään myös heidän asioitaan pitäisi kuunnella ja ottaa huomioon myös normaalissa nuorisotyössä. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja