Mainos

Lihaskandaali Ruotsissa: Puolassa myydään 27 vuotta vanhaa ruotsalaislihaa

Ruotsin varmuusvarastoista peräisin olevaa, jopa 27 vuotta vanhaa lihaa myydään puolalaisbaareissa ja käytetään muun muassa cateringyhtiöissä. Ruotsalainen Svenska Dagbladet -lehti paljasti kummallisen skandaalin verkkosivuillaan tänään.

Liha tuli markkinoille, kun Ruotsi lakkautti valtion varmuusvarastot 1990-luvun lopulla. Valtio myi lihasäilykevuoren, runsaat 1,5 miljoonaa kiloa lihaa, pilkkahintaan syrjäisiin maailmankolkkiin.

Nyt jopa 27 vuotta vanhaa lihaa, jonka säilymisajaksi on ilmoitettu kymmenen vuotta, myydään pahaa-aavistamattomille kuluttajille EU:ssa ja sen ulkopuolella.

Svenska Dagbladet -lehti ja puolalainen Uwaga-tv-ohjelma tutkituttivat lihan Puolassa. Se ilmeni pilaantuneeksi ja haisi ja maistui kalalta.

EU:ssa eläimille, muualla ihmisille

Ruotsin maatalousvirasto oli asettanut lihan ostajille ehdoksi, että sitä saa myydä EU:n alueella vain eläintenruuaksi mutta EU:n ulkopuolella myös elintarvikkeeksi.

Svenska Dagbladetin haltuunsa saamat asiakirjat osoittavat, että 120 000 kahden kilon säilykepurkkia on kuitenkin myyty hollantilaiselle kauppayhtiölle. Yhtiön oli määrä toimittaa purkit edelleen Afrikkaan ranskalaisen välikäden kautta.

Lihaa on kuitenkin päätynyt muun muassa naisvankilaan Puolan Krakovan lähelle. Lihan ostajina esiintyneet ruotsalais- ja puolalaistoimittajat saivat vanhaa lihaa ostetuksi ja myös myydyksi viiteen hyvämaineiseen ravintolaan Puolassa huolimatta siitä, että kertoivat ravintoloille lihan iän.

Ilmeisesti ainakin osaan Puolaan päätyneistä säilyketölkeistä oli ilmeisesti väärennetty "parasta ennen 2010" -merkintä. Merkintöjen mukaan ne oli kuitenkin valmistettu vuosina 1982 - 1990.

Ruotsin elintarvikeviraston mukaan maatalousvirasto on saattanut toimia vastoin lakia myydessään lihasäilykkeet. Myös Puolan poliisi tutkii asiaa. Puolalaiskritiikki Ruotsin toimintaa kohtaan kasvaa.

Katso Kari Lumikeron raportti Göteborgista (Seitsemän uutiset 25.9.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.