Mainos

Liennytystä: Albright vierailee Pohjois-Koreassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright on aloittanut historiallisen vierailun Pohjois-Koreaan. Albright on ensimmäinen Yhdysvaltain hallituksen edustaja, joka vierailee vuonna 1948 perustetussa Pohjois-Koreassa.

Madeleine Albright

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright tapasi tänään ensimmäisenä amerikkalaisviranomaisena Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Ilin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il neuvottelivat Pjongjangissa yli kolmen tunnin ajan. Keskustelujen arveltiin jatkuvan vielä huomenna.

Yhdysvaltain tiedottaja Richard Boucher kertoi Albrightin sanoneen, että "Kim Jong Il on hyvin sitoutunut neuvotteluihin". Alun perin yhdysvaltalaiset olettivat tapaamisen olevan vain hyvin lyhyen. Albrightia avusti neuvotteluissa neljä ja Kim Jong Iliä kolme neuvonantajaa.

Albright antoi Korean johtajalle kirjeen Yhdysvaltain presidentiltä Bill Clintonilta. Kirjeessä presidentti esittää näkemyksensä maiden välisten suhteiden kehittymisestä tulevaisuudessa. Illan ohjelma jatkui juhlaillallisella.

Albrightin saapui historialliselle vierailulle Pohjois-Koreaan tänään . Albright on ensimmäinen Yhdysvaltain hallituksen edustaja, joka vierailee vuonna 1948 perustetussa Pohjois-Koreassa. Tapaamisen jälkeen sekä Albright että Kim osallistuivat urheilustadionilla järjestettyyn paraatiin, johon osallistui yli 100 000 ihmistä.

Ohjusohjelmasta luopuminen

Albright on erityisen kiinnostunut kuulemaan Kimin aiemmin tänä vuonna esittämästä tarjouksesta luopua pitkän kantaman ohjusohjelmasta, mikäli ulkomaat laukaisevat vuosittain kaksi tai kolme satelliittia Pohjois-Korean puolesta.

Pohjois-Korea esitti ehdotuksensa ensimmäiseksi Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Alun perin länsimaat suhtautuivat ehdotukseen varauksellisesti, mutta nyt Yhdysvallat suhtautuu asiaan suuremmalla kiinnostuksella. Pohjois-Korean ohjuslaukaisut ovat yksi tärkeimmistä perusteluista Yhdysvaltain kansallisen ohjusjärjestelmän rakentamiselle.

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin on määrä päättää ohjusjärjestelmästä myöhemmin tänä vuonna tai hänen seuraajansa ensi vuoden puolella. Mikäli Pohjois-Korean sotilaallinen uhka Yhdysvaltoja kohtaan pienenee tai jos uhkaa voi lieventää suhteellisen pienillä investoinneilla satelliittilaukaisuihin, sillä voi olla suuri vaikutus Yhdysvaltain puolustusjärjestelmistä päätettäessä.

Albrightin seurueeseen kuuluneen virkamiehen mukaan Albright haluaa arvioida, kuinka vakavissaan Kim pyrkii parantamaan suhteitaan Yhdysvaltoihin sekä Yhdysvaltojen Itä-Aasian liittolaisiin. Myös presidentti Bill Clintonin mahdollinen vierailu Pohjois-Koreaan on noussut esille keskusteluissa. Kim Jong Il on esittänyt Clintonille vierailukutsun ja mahdollisena ajankohtana on mainittu marraskuun puoliväli.

Vieraita myös Kiinasta

Albrightin vierailun aattona Pohjois-Koreaan saapui myös Kiinan puolustusministeri Chi Haotian. Eilen alkaneen viisipäiväisen vierailunsa aikana Chi tapaa Pohjois-Korean viranomaisia ja vierailee Korean sodassa kuolleiden kiinalaisten muistomerkillä.

Myös Kiinan presidentin Jiang Zeminin odotetaan vierailevan Pohjois-Koreassa lähitulevaisuudessa. Kiinan ulkoministerin mukaan Jiang on jo vastaanottanut kutsun, mutta vierailun ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

Kim on tavannut viime vuonna Kiinan, Venäjän ja Etelä-Korean presidentit. Vuosina 1950-1953 käydyssä Korean sodassa Yhdysvallat tuki etelän kansallismielisiä. Kiina puolestaan oli taisteluissa pohjoisen kommunistien puolella.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.