Mainos

Lieksan Facebook-rasismi poliisin syyniin

Pohjois-Karjalan poliisi on käynnistänyt esitutkinnan törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Lieksassa. Poliisi on tänään ottanut kiinni useita henkilöitä epäiltynä kyseiseen rikokseen. Tällä hetkellä kiinniotettuina on kahdeksan henkilöä, yhdeksättä kuulustellaan asiasta.

Poliisi epäilee kahta lieksalaista nuorehkoa miestä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kuutta lieksalaista miestä ja yhtä naista kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Lain mukaan kiihottamiseen kansanryhmää vastaan syyllistyy se, joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, rodullista, etnistä tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa kansanryhmää. Maksimirangaistus rikoksesta on kaksi vuotta vankeutta. Rikoksen törkeämpi tekomuoto on törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Rikos täyttyy muun muassa, jos kiihottamisessa kehotetaan tai houkutellaan vakavaan väkivaltaan siten, että teolla selvästi vaarannetaan yleistä järjestystä tai turvallisuutta. Tämän rikoksen minimirangaistus on neljä kuukautta vankeutta ja maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta.

Kysymys on lieksalaisten perustamasta julkisesta Facebook-sivustosta, jolla julkaistiin alkuviikosta rasistisia kirjoituksia. Poliisin mukaan sisältö oli sellainen, että esitutkintakynnys ylittyi.

- Sivustolla olevan aineiston perusteella ja koska Lieksassa on kirjattu tänä vuonna useita rasistisiksi luokiteltuja rikoksia, asiaa tutkitaan törkeänä kiihottamisena kansanryhmää vastaan sekä kiihottamisena kansanryhmää vastaan, poliisi kertoo.

Rikoskomisario Antti Arposen mukaan osalla kiinniotetuista on ollut rasistisiin tekoihin liittyiä rikosepäilyjä aiemminkin. Hänen mukaansa osa kiinnotetuista tiesi, että rasistisen materiaalin laittaminen nettiin on rikollista, osa ei välttämättä edes ymmärtänyt.

Yleisin motiivi teoille on se, etteivät tekijät pidä ulkomaalaisista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.