"Tuntui kuin olisin katsonut helvettiä" – uhrit pyrkivät katolle paetakseen räjähdysmäisesti leviäviä liekkejä Kiotossa

1:04
Animaatiostudion tuhopoltto saattoi olla kaikkien aikojen pahin väkivaltarikos Japanin historiassa

Japanin Kiotossa sijaitsevassa animaatiostudiossa sytytetty tulipalo levisi räjähdysmäisesti koko rakennukseen, eikä liekkeihin jääneillä 33 kuolonuhrilla ollut juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia pelastua liekeistä, kertovat pelastustyöntekijät ja viranomaiset.

Palossa loukkaantui kymmeniä ihmisiä, monet heistä vakavasti. Poliisin mukaan kuolleiden joukossa oli 20 naista ja 12 miestä. Yhtä kuolonuhria ei ole vielä tunnistettu.

Studion tuhopoltto jäänee yhdeksi kaikkien aikojen pahimmaksi väkivaltarikoksesta Japanin historiassa. Joukkosurma on järkyttänyt koko maata pahasti. Palaneen studion raunioiden luo on kerääntynyt ihmisiä tuomaan kukkia ja kunnioittamaan vainajien muistoa.

–  Nuo nuoret ihmiset olivat lastenlapsieni ikäisiä. Jos minun lapsenlapseni kuolisivat tuolla tavalla, en haluaisi jatkaa elämistä, sanoi paikalla vieraillut 78-vuotias Sachiko Konishi.

Silminnäkijöiden mukaan palo oli niin raju, ettei rakennusta voinut lähestyä.

–  Yksi ihminen hyppäsi toisesta kerroksesta paetakseen liekkejä, mutta emme voineet auttaa häntä, koska tuli oli niin raju, kertoi paikalla ollut nainen Asahi Shimbun -lehdelle.

–  Pahasti palaneet ihmiset itkivät ja olivat täysin shokissa. Tuntui kuin olisin katsonut helvettiä, hän kertoi.

Epäiltyä tuhopolttajaa ei ole voitu kuulla

Monet kuolonuhreista löydettiin katolle johtavasta rappukäytävästä, joten uhrien uskotaan pyrkineen liekkejä pakoon talon katolle. Paikallisten viranomaisten mukaan rakennus täytti paloturvallisuusmääräykset. Bensiinillä sytytetty roihu levisi kuitenkin niin nopeasti, etteivät ihmiset ehtineet paeta.

Tokion poliisin entinen rikospaikkatutkija Keizo Harafuji totesi, että talossa sisällä olleilla ei ollut juuri toivoa pelastua.

–  Bensiinipalon liekit leviävät paljon nopeammin kuin normaalin tulipalon. Huoneen lämpötila voi nousta 1 500 asteeseen, hän sanoi.

Palon sytyttämisestä epäillään 41-vuotiasta miestä, jota ei ole vielä voitu kuulla, koska hänkin sai palossa vakavia palovammoja. Mies on sairaalassa ja hänen kerrottiin olevan edelleen tajuton.

Paikallismedian mukaan hänellä ei vaikuta olevan mitään yhteyksiä poltetussa talossa toimineeseen Kyoto Animation -yhtiöön. Joidenkin tietojen mukaan mies olisi katsonut, että yhtiö varasti hänen kirjoittamiaan romaaneja. 

Uutista päivitetty 8.57.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja