Li Andersson: Hallitus ajaa työmarkkinoita kaaokseen ja vientiä pysähdyksiin

Sosiaaliturvan leikkaukset ovat tietoinen arvovalinta eriarvoisuuden lisäämiseksi, sanoo Vasemmistoliiton puheenjohtaja.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson varoittaa, että hallituksen suunnittelemat muutokset työmarkkinalainsäädäntöön tähtäävät työntekijöiden aseman heikentämiseen, mikä lisää työelämään epävarmuutta ja eriarvoisuutta.

– Hallitus pelaa kovalla riskillä, kun se hakee näin avointa konfliktia suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen kanssa, jonka toiminta on ollut vielä viime vuosikymmeninä erittäin maltillista. Ei ole kenenkään etu, jos hallitus omalla toiminnallaan ajaa työmarkkinat kaaokseen ja Suomen viennin pysähdyksiin, Andersson sanoi puoluevaltuustossa.

Anderssonin mukaan Petteri Orpon (kok.) hallitus valmistelee lakko-oikeuden romuttamista, jotta kansalaisyhteiskunnan ja työntekijöiden mahdollisuuksia osoittaa mieltään rajattaisiin historiallisten heikennysten edessä. Samalla raivataan tietä palkkojen ja työehtojen heikennyksille.

Työelämän heikennykset kääntävät Anderssonin mukaan Suomen suuntaa entistä kauemmaksi Pohjoismaista kohti itäeurooppalaista työmarkkinamallia. 

Esimerkkinä Andersson mainitsi irtisanomissuojan, joka on Suomessa jo ennestään heikompi kuin muun muassa Saksassa ja Ruotsissa.

Kaavaillut sosiaaliturvan leikkaukset johtavat Anderssonin mukaan pienituloisuusasteen nousuun ja tuloerojen kasvuun. Hänen mukaansa köyhyysrajan alle putoaa 40 000 ihmistä lisää, joista suuri osa on lapsia.

– Tämä on tietoinen valinta lisätä eriarvoisuutta. Orpon hallitus jakaa suomalaisia aikana, jolloin luottamuksen rakentamiselle ja yhtenäisyydelle olisi suurempi tarve kuin koskaan, Andersson moitti.

"Jopa kolmasosa työttömistä työkyvyttömiä"

Anderssonin mukaan suunniteltuja leikkauksia ei voida perustella työllisyydellä.

– On monien tutkijoiden kumoama ja todellisuudesta vieraantunut ajatus, että kun työttömältä tai osa-aikaiselta työntekijältä leikataan, he menevät kokoaikaisesti töihin. Työttömyyden taustalla on moninaisia ongelmia, kuten ikäsyrjintä, terveydelliset ongelmat ja osaamisen puute, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan on arvioitu, että jopa kolmasosa työttömistä voi todellisuudessa olla työkyvyttömiä. Hän totesi, että sosiaaliturvaleikkauksista saatava säästö olisi korvattavissa verouudistusten kautta saatavilla säästöillä.

– Me vaadimme, että Orpon hallitus ilmoittaa perääntyvänsä näistä kohtuuttomista leikkauksista, Andersson summasi.

Lue myös:

    Uusimmat