Mainos

Levytuottaja Jaakko Salo 70 vuotta

Jaakko Salolla, 70, on pitkä ja tarunhohtoinen ura iskelmälevyjen tuottajana. Synttärisankaria huvittaakin, että haastattelijaa kiinnostaa yksi sivujuonne yli muiden: Uuno Turhapuro -elokuvien tunnussävelmä. Salo sävelsi vinkeän tunnarin ensimmäistä Turhis-elokuvaa varten 1973. Heikki Laurilan wah wah -kitaralla tulkitsema melodia on siitä asti luodannut täydellisesti uunohahmo Vesa-Matti Loirin mielen syvimpiä liikkeitä.

-Vaikka Vesku on suomalaiskansallinen perustyyppi, niin hänessä on aimo annos rokkenrollia, määrittelee Salo. U-u-u-uuno on rytmittänyt turpahuurun toilailuja jo yli neljännesvuosisadan. Salon yhteistyö sanoittaja Jukka Virtasen kanssa on tuottanut muitakin loistojätöksiä: Simo Salmisen Pornolaulun ja Politiikkalaulun sekä Dannyn Seitsemän kertaa seitsemän.
-Spedellä on aina ollut selkeä näkemys musiikin tehtävästä: musiikki alleviivaa vitsejä, eikä tuo elokuvaan ristiriitaisia tasoja, luonnehtii Salo ikäisensä yhteistyökumppanin aivoituksia.

Iskelmät cd-aikaan

Vaikka Salo on jo vuosia ollut virallisesti eläkkeellä, tarmokkaalla miehellä on koko ajan liuta projekteja vireillä. Viihdeveteraani on vanhoilla päivillään kunnostautunut suomi-iskelmän vinyyliaarteiston siirtämisessä cd-kokoelmien muotoon. Näkyvimpänä tuloksena on Warner-yhtiön mittava 20 Suosikkia -levysarja.

Aktiivinen uusien levyjen tuottaminen on jäänyt vähemmälle, mutta Pedro Hietasen tulevan tangolevyn tekoa Salo ennätti kaitsemaan. Sitä aiotaan markkinoida tangon uuteen vientimaahan Japaniin saakka. Suurelle yleisölle on aina ollut vähän epäselvää, mitä levytuottajan toimenkuvaan kuuluu.
-Tuottaja valvoo äänitysten kulkua ihan siihen saakka, kun levy on valmis ja hyllyssä. Tuottaja vastaa levy-yhtiölle niin esitettävästä materiaalista kuin talouspuolestakin, jäsentelee Salo tottuneesti.

Kummelille kehuja

Salo on television musiikkiviihteen pioneereja jo 60-luvun alusta. Yksi varhaisia tv-hupailuja oli Yhdysvalloista kopsattu Ilkamat-sarja, jossa näyttelijät laukoivat pikavitsejä groove-musiikin tahdittamana.
-Leo Lastumäellä oli siinä keskeinen rooli. Lastumäki hoiti aina homman kotiin, vaikka tekstikään ei olisi toiminut. Nykytekijöistä Salo arvostaa musiikkitaustaista Kummeli-ryhmää.

-He osaavat tehdä nopeatempoisia vitsejä ja porhaltavat röyhkeästi eteenpäin. Spede-leffamusiikin jatkeeksi Salo on nyttemmin kumppanoitunut ohjaaja Timo Koivusalon kanssa. Menestyksekkään Rautavaara-filmin jälkeen mies sovittaa musiikkia Irwinin valkokangastarinaan, jonka ensi-ilta on tammikuussa 2001. Salon yli 20-vuotiaan lempilapsen Uuden Iloisen Teatterin kapellimestarointi vie enimmän ajan, puolet työvuodesta. Seuraava Linnanmäelle valmistuva kesärevyy kantaa nimeä Oho, sano iimeili.

"Sanoittajilla on vaikeampaa"

"Jakke" aloitti muusikon uransa jo 1940-luvun lopulla tanssiorkestereiden pianisti-hanuristina Varkaudessa. 50-luvulla hän muutti pääkaupunkiin musiikinopiskelijaksi ja perusti oman yhtyeen. Iskelmäsovitusten osaajana kunnostautunut maestro nimitettiin 1958 Scandia-Musiikin levytyspäälliköksi. Hänen tallissaan olivat jo 50-luvulla tähdet Laila Kinnusesta Annikki Tähteen ja 60-luvulla Eino Grönistä Dannyyn.

Suomi-iskelmän grand old man ei vaikuta lainkaan väsyneeltä, vaikka häneltä on vierähtänyt jo yli 50 vuotta musiikin monityöläisenä.
-Tämä ala rassaa enemmän sanoittajia kuin säveltäjiä. Monet ovat kuolleet nuorina - Repe Helismaa, Junnu Vainio, Raul Reiman.
-Henkilökohtaisesti rankinta oli parasta luomiskauttaan eläneen Junnun poismeno 1989. En ole siitä vieläkään toipunut, vakavoituu Salo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.