Mainos

Lesken muistijälkitestin todistusarvo romahti

Ulvilan murhaoikeudenkäynnissä kuultiin tänään puolustuksen kutsuman asiantuntijan jyrkkä tuomio poliisin epäillylle tekemästä muistijälkitestistä. Asiantuntijatodistusta voidaan pitää merkittävänä, sillä todistaja on itse ollut määrittämässä sitä, millaisia kysymyksiä keskusrikospoliisin testissä pitäisi kysyä.

- Testin perusedellytys on, että poliisilla on sellaista tietoa, jonka vain teon tekijä voi tietää. Tässä tapauksessa testin perusedellytys ei täyty. Tästä testistä ei siis voida tehdä mitään johtopäätöksiä, totesi psykologian professori Pekka Santtila oikeudelle.

Santtila on itse ollut kehittämässä keskusrikospoliisin käytössä olevaa muistijälkitestiä. Hän painotti oikeudelle pitävänsä testiä luotettavana ja käyttökelpoisena silloin, kun se on tehty oikein.

Aviomiehensä murhasta epäillylle leskelle tehtiin muistijälkitesti syksyllä 2009 keskusrikospoliisin tiloissa Vantaalla. Poliisin mukaan testin tulokset viittaavat siihen, ettei epäilty kerro kaikkea surmayön tapahtumista. Lisäksi puuttuva surma-ase vaikuttaisi testin mukaan olevan kirves.

Syyttäjä puolestaan toi esiin sen, että professori Santtilan muistijälkitestiosaamisen liikkuvan lähillä teorian tasolla. Syyttäjä Jarmo Valkama esitti Santtilalle kysymyksen, kuinka monesti hän on itse tehnyt muistijälkitestin.

- Itse en ole tenyt yhtäkään testiä, Santtila myönsi.

Oikeudenkäynti jatkuu Satakunnan käräjäoikeudessa kymmenettä päivää.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.