Kreikan suurimman siirtolaisleirin valtaisaa tulipaloa epäillään tuhopoltoksi – video näyttää karmean eron, miltä leirillä näytti ennen ja nyt

Kreikassa maan suurin siirtolaisleiri Lesboksen saarella on evakuoitu tulipalon takia. Morian leirillä syttyi viranomaisten mukaan useita tulipaloja aamuyöllä.

Leiriltä evakuoitiin noin 13 000 asukasta, mutta kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen palossa. Viranomaiset tutkivat, saiko palo alkunsa tuhopoltosta.

Morian alkuperäinen leiri oli rakennettu 2 800 ihmiselle, mutta leiri on paisunut valtavaksi 13 000 ihmisen suurleiriksi. Asumustot koostuvat konteista ja vieri viereen rakennetuista teltoista ja kyhäelmistä, minkä vuoksi tulipalo on päässyt etenemään vauhdikkaasti.

Palo ehkä sytytetty – koronavirustartunnat kiristävät paikallisten asukkaiden ja leiriläisten välejä

Palo on viimein saatu hallintaan, mutta viranomaisten ongelmana on metsäpalo, joka riehuu läheisellä metsäalueella Lesboksen saarella. Olosuhteet saarella ovat kovien tuulten vuoksi erittäin vaaralliset ja sammutusapuun on pyydetty lentokoneita.

Siirtolaisleiri asetettiin viime viikolla karanteeniin, kun yhdellä leirin asukkaista oli todettu koronavirustartunta. Kaiken kaikkiaan 35 ihmistä oli sairastunut koronaan, ja heidät eristettiin muista leiriläisistä. Leiriltä on raportoitu, että 35 tartunnan saanutta eivät olisi halunneet siirtyä eristyksiin muusta leiristä ja tapahtumaa epäillään yhdeksi syyksi, miksi tulipalo on mahdollisesti sytytetty.

Leirillä vallitsevat olosuhteet ovat omiaan koronaviruksen leviämiselle, sillä hygieniamahdollisuudet ovat surkeat. Leirillä on vain yksi suihku 200-300 leiriläistä kohden ja vessoja on rajoitetusti. Leirin ympäristö on täynnä saastaa, ja viranomaiset ovat olleet erittäin huolissaan miten leirin oloista.

Leiriläisten majoittaminen ongelma Kreikalle ja koko EU:lle

Lesboksen saarella asuu pakolaisten lisäksi 80 000 asukasta, ja jo parin vuoden ajan saaren asukkaat ja leiriläiset ovat ottaneet yhteen. Siirtolaiset olivat pyrkineet leiriltä evakuoimisen jälkeen Mytillinin kaupunkiin, jonne kaupungin asukkaat olivat estäneet leiriläisten pääsyn. Tällä hetkellä leiriltä paenneet asukkaat ovat leiriä ympäröivillä kukkuloilla.

Kreikan ja EU:n pitää nyt ratkaista mihin 13 000 siirtolaista majoitetaan. Kreikan viranomaisten mukaan edessä on valtava työ asuttaa kodittomiksi jääneet siirtolaiset ja jäljittää ja eristää koronatartunnan saaneet. Morian leirien asukkaiden lisäksi Kreikassa on kymmeniä tuhansia pakolaisia odottamassa siirtoa muualle kuin Kreikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat