Terveellisestä ruokavaliosta käydään keskustelua niin lehtien palstoilla kuin kahvipöydissäkin. Uutta tutkimustietoa syntyy jatkuvasti, mutta leivän asema ei horju. Asiantuntijoiden mukaan täysjyvävilja on edelleen terveellisen ravitsemuksen perusta. Leipäviikko 8.9. - 14.9. muistuttaa, että leipä ja muut viljatuotteet pitävät vatsan kylläisenä ja nälän loitolla. Täysjyvävilja ei lihota vaan auttaa jaksamaan.
Viljan kylläisyysvaikutus perustuu sen sisältämään ravintokuituun. Kuitupitoinen ruoka sulaa hitaasti ja pitää yllä kylläisyyden tunnetta paremmin kuin runsaasti rasvaa sisältävä ruoka.
- Kuidussa ei ole lainkaan kaloreita, joten kuitupitoinen leipä on painoaan tarkkailevallekin hyvä tapa täyttää vatsaa pitkäksi aikaa, Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Ulla Rauramo huomauttaa.
Kuitupitoisuuden lisäksi myös ruuan rakenne vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen. Urheilijoille ei turhaan suositella pastan eli makaroniruokien nauttimista, sillä rakenteensa takia pasta imeytyy hitaasti ja pitää siksi nälän loitolla ja verensokerin tasaisena.
Kylläisyys on tänä vuonna 40. kertaa vietettävän Leipäviikon teema. Leipätiedotuksen teemaviikolla tehdään nyt yhteistyötä Painonvartijoiden kanssa. Painonvartijoiden ohjelmissa täysjyväviljatuotteilla on jo vuosia ollut tärkeä rooli.
Tasainen verensokeri auttaa jaksamaan
Täysjyväviljan ja pastan hiilihydraatit imeytyvät hitaasti, joten ne nostavat verensokeria hitaasti ja auttavat siten jaksamaan. Täysjyvätuotteet voivat siksi auttaa myös ehkäisemään aikuistyypin diabetesta, joka on yhä yleisempi kansansairaus.