Leipää taikinajuuresta

lettileipä
LettileipäMyllyn Paras
Julkaistu 17.04.2007 14:23

Haluaisin ohjeen leipäjuurelle! Kiitos etukäteen. Maria

Hei Maria!
Liitteessä on leipäjuuren ohje. Ja tarinaa rukiisen leivän teosta itse.
Ystävällisin terveisin, Arja Savela

Perinteinen hapanleipä Arjan tapaan

Käytä valmista taikinajuurta tai tee taikinanjuuri itse.

  • Taikinajuuri:
  • 3 hapankorppua
  • 7 dl vettä
  • nokare hiivaa (10 g)
  • 300 g ruisjauhoja

Anna juuren käydä kaksi vuorokautta.

  • n. 10–15 g hiivaa
  • 1-2 rkl suolaa
  • n. 800 g ruisjauhoja

Lisää juureen hieman hiivaa, suolaa ja jauhot hyvin vaivaten. Nostata kaksinkertaiseksi. Leivo leiviksi ja kohota uudelleen, lähes kaksinkertaisiksi. Jätä leipien pintaan jauhoa ja paista höyryävässä uunissa, jotta saat kauniin pinnan leivälle.

HUOM! Paras ja helpoin tulos tulee aidolla juurella. Taikinajuuren voi löytää pakasteena erittäin hyvin varustelluista kaupoista. Mutta parasta olisi, jos aidon juuren voisi saada esim. naapurin tädiltä tai emännältä. Vahva oikeahappoinen puhdas juuri on hyvän ruisleivän maun salaisuus.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle