Leijonien päävalmentajaa Lauri Marjamäkeä varoitettiin kokaiiniepäilystä MM-kisojen alla – "Kyllähän tässä on huoli"

9:14

Ilta-Sanomat uutisoi tänään tapauksesta, jossa SM-liigaseura kertoi kokaiiniepäilystä Leijonien päävalmentajalle Lauri Marjamäelle ennen kevään 2017 MM-kisoja. Marjamäen mukaan kyse oli epäilystä, eikä itse tapauksessa ollut lopulta mitään näyttöä.

Ylälaidan videolla perjantain Huomenta Suomen keskustelu siitä, hiipivätkö huumeet urheilun pariin.

Kyseisenä keväänä SM-liigaseurassa heräsi epäily mahdollisesta kokaiinin käytöstä. Seura päätti varoittaa tuolloin Leijonien päävalmentajana toiminutta Marjamäkeä, joka oli kokoamassa joukkuetta Ranskan Pariisissa ja Saksan Kölnissä pelattuihin kisoihin.

– Epäilys tuli seuran puolelta ja he ottivat yhteyttä. Jos tämmöinen epäilys on pelaajan alla, niin hän edustaa kuitenkin seuraa ja maajoukkuetta. He informoivat fiksusti tuosta, Marjamäki sanoo tapauksesta MTV Sportille.

– Epäilyt ovat aina epäilyjä ja juttuja riittää. Tässä tapauksessa ei ollut lopulta mitään näyttöä, Marjamäki jatkaa.

Marjamäki kiittelee sitä, miten seura toimi epäilyksen herättyä.

– On hyvä, että avoimuus ja kommunikointi toimivat urheilupiireissä – niin seuroilla kuin lajiliitolla. Se on äärimmäisen tärkeää.

Tällä viikolla MTV:n Rikospaikka-ohjelma kertoi Tampereen alueella tutkinnassa olevasta isosta kokaiinitapauksesta, jossa yhtenä epäiltynä on NHL-kiekkoilija Jori Lehterä.

Samassa yhteydessä pinnalle nousi keskustelu siitä, onko kokaiinin käyttö asia, joka näkyy nykypäivänä urheilupiireissä.

– Kyllähän tässä on huoli kaikilla urheiluihmisillä, Marjamäki myöntää.

– Meillä on kuitenkin loistavia esimerkkejä kuten Aleksander Barkov ja Patrik Laine, jotka eivät käytä mitään alkoholia sun muuta. He keskittyvät urheilijan uraan, joka on loppupeleissä aika lyhyt. Aina sitä toivoisi urheiluihmisenä, että pelaajat keskittyisivät siihen. Jääkiekko on suosittu laji ja tässä liikkuu paljon ulkopuolisia motivaatiotekijöitä. Palkat sun muut. Välillä tuntuu, että nykypäivän juttu on vähän se, ettei mikään riitä, nykyään KHL:ssä Jokereita valmentava Marjamäki pohtii.

Huumeiden käyttöön liittyviä epäilyjä on ollut ilmoilla myös muiden lajien kohdalla. Joissakin tapauksissa itse käytöstä on ollut konkreettisia osoituksia.

– Ei tämä ole pelkästään jääkiekon juttu, mutta ainahan se huolestuttaa, että mistä nyt on oikein kyse. Tässä puhutaan kuitenkin esikuvista. Haluamme käyttäytyä ja toimia sen mukaan. Enemmän vetoan huippu-urheilijoihin, että he ymmärtävät itse vastuullisuuden ja sen, että kuinka iso juttu tämä urheilu on. Mitä se esimerkiksi tekee meidän yhteiskunnalle. Se liikuttaa ihmisiä ja ennen kaikkia nuoria lapsia, Marjamäki pohtii.

Marjamäen mukaan joukkuearjen keskellä puhutaan välillä eettisistä kysymyksistä ja siitä, ”mikä on oikein ja mikä väärin”. Loppupeleissä pelaajan itse pitää tunnistaa rajat.

– Ei tässä voi alkaa katsomaan kaikkien perään. Jokainen on vastuussa omasta elämästä ja luottamus on kaiken a ja o. Painotan sitä, että nämä ovat epäilyksiä, mutta silti näihin pitää suhtautua vakavasti, Marjamäki sanoo koko aiheeseen liittyen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja