Leijonat-hyökkääjä pelasi ensimmäisen maaottelunsa 28 päivää sitten – nyt MM-joukkueen ykkössentterinä Kanadan kimppuun

Arttu Ilomäki on maajoukkueessa tuntematon suuruus. Hän on silti Leijonien ykkössentteri MM-kisojen alkaessa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Leijonien ensimmäiset ottelut:
Suomi-Kanada 10.5. klo 17.10 C More Sport 1/MTV3
Slovakia-Suomi 11.5. klo 21.10 C More Sport 1/MTV3
USA-Suomi 13.5. klo 17.10 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Tasan neljä viikkoa sitten, torstai 11. huhtikuuta, oli Arttu Ilomäelle iso päivä. Hän veti ensimmäisen kerran Leijona-paidan ylleen ja edusti Suomea miesten maaottelussa.

– Totta kai se oli iso juttu. Koko MM-leirityksen aikana en miettinyt muuta kuin sitä meneillään olevaa päivää. Se oli minulle ainutkertaista eikä ollut tapahtunut aiemmin. En tuntenut edes väsymystä enkä muuta, kun olin niin innoissani joka päivä ja edelleenkin, Ilomäki kertoi hehkuen Kosicessa.

MM-kisakaupungissa taitavan hyökkääjän into on vain noussut.

– Aika jännittynyt ja innostunut fiilis. Tämä ei ole minulle ihan jokapäiväistä herkkua, kun ensimmäistä kertaa olen nyt mukana. Innoissaan ja sopivasti jännittynyt, nyt pitää vain muuttaa se energiaksi ja saada itsestään parasta irti, Ilomäki sanoo.

Ilomäki johtaa Suomen ykkösketjua perjantain MM-avauksessa Kanadaa vastaan. Hänen laitureinaan ovat Veli-Matti Savinainen ja Toni Rajala.

– Totta kai on aika hieno fiilis, että pääsee siihen ensimmäiseen aloitukseen. Mutta sekin on huomattava, että meillä on neljä hyvää kenttää, jotka kaikki pystyvät pelaamaan. En usko, että on ykkös-, kakkos-, kolmos- tai nelosketjua, vaan jokainen pystyy tekemään maaleja ja pelaamaan hyvää kiekkoa, Ilomäki sanoo.

– Itsellä on aika laadukkaita pelaajia rinnalla, että ei auta valittaa mitään. Koitan löytää jätkiä ja saada heidän erityisvahvuudet esiin, molemmat ovat hyviä maalintekijöitä.

Suomen täytyy onnistua Kanadaa vastaan lähes täydellisesti huomisessa ottelussa. Yhtenäisyys ja tiiveys ovat Leijonien aseet.

– Jokaisen pitää pelata yhtenäisesti ja sovitun kaavan mukaisesti. Ei ainakaan sooloilemalla ja yksin vetelemällä voiteta mitään. Sillä ei kauhean usein voiteta mitään, Ilomäki sanoo.

"Aika hienoa ja nättiä"

27-vuotias Ilomäki on pelannut SM-liigassa jo 360 ottelua ja tehnyt lähes 200 pistettä. Ilveksen kasvatti nousi Liigaan Tapparassa, sen jälkeen pelejä on tullut myös KalPassa ja Lukossa. Raumalaisseura vaihtuu ensi kaudeksi täysin uusiin kuvioihin, kun Ilomäki siirtyy Ruotsiin Luulajan joukkueeseen.

Liigaa seuraavat tietävät kyllä, millainen peluri Ilomäki on, mutta MM-kisojen seuranta on eri tasolla, kun koko kansa elää ja hengittää Leijonia.

– En nyt tiedä, mitä uskallan sanoa, että millainen olen. Koitan auttaa hyökkäyspäähän ja tehdä tulosta, niin kuin varmasti odotetaan. Siihen koitan tuoda oman panokseni. Koitan pelata kokonaisvaltaisesti, ilman sitä ei täällä pysty pelaamaan, hän linjaa.

MM-leiriltä alkanut omassa kuplassa eläminen jatkuu. Ilomäki ei ole edes ajatellut, että MM-kisoja katsovat miljoonat silmäparit.

– Olen elänyt hetkessä pitkän aikaa. Olen itselleni toitottanut sitä koko ajan, ja niin menen nytkin. Tämä on ainutkertaista ja ensimmäinen kerta. Joka päivä tulee jotain uutta, mikä yllättää, että kuinka hyvin kaikki on tehty meille valmiiksi. Aika hienoa ja nättiä, Ilomäki hymyilee.

Lue myös:

    Uusimmat