Leijonaääni Antero Mertaranta saa osakseen "järkyttävää huutelua" – näin selostajalegenda vastaa

Selostajalegenda Antero Mertaranta vastaa leijonahetkien tulkinnasta MM-tasolla jo 28. kertaa pitkällä urallaan.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Mertaranta on selostanut vuodesta 1995 alkaen kaikkiaan 236 Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen MM-kisaottelua.  

– Jos te olette laskeneet sen, niin näin se on. Ei ole MM-kisapelejä jäänyt kyllä matkalla väliinkään. Itselläni ei ollut tuosta luvusta harmainta aavistusta, Mertaranta naurahtaa ottelusaldon kuullessaan.

Sinivalkoisen äänen värinää kuultiin televisiossa Suomen otteluissa ensimmäistä kertaa jo vuoden 1994 olympiaturnauksessa Norjan Lillehammerissa.

Pitkän uransa varrella Mertaranta on tullut tunnetuksi myös muun muassa yleisurheilun, jalkapallon ja hiihdon selostamisesta. 

– Aikanaan kun Ylelle menin, niin pallopelit ja jääkiekko olivat ne lajit, jotka kiinnostivat. Olin tehnyt kiekkoa jo radiossa. Sitten se vaan nassahti syliin, Mertaranta kuvailee napakasti polkuaan Leijonien ääneksi.

Ensimmäinen työkomennus jääkiekon MM-tasolla päättyi heti historialliseen kultajuhlaan Tukholman Globenissa vuonna 1995. 

Palautetta tulee

Mertaranta on tottunut vuosien varrella siihen, että katsojapalautetta tulee. Suomen maajoukkuepelien äärellä tunteet nousevat kuluttajilla välillä isostikin pintaan. 

– Aina kun on omaa työtä kehittävää palautetta, niin siitä pitää tekijän olla kiinnostunut, mutta sitten tätä järkyttävää huutelua, mitä tulee milloin mistäkin, on aivan turha lähteä edes miettimään, hän toteaa. 

Mertaranta jatkaa tiivistäen, että negatiivinen palaute on hyvä asettaa oikeisiin mittasuhteisiin, vaikka viihteen alttarilla palautetta onkin otettava työn luonteen vuoksi vastaan. 

– Se on varmasti kaikilla julkisissa ammateissa toimivilla ihmisillä sama homma. Nostan hattua esimerkiksi tämän päivän politiikoille, jotka saavat kärrykaupalla paskaa niskaansa, selostajakonkari jatkaa. 

Tuhansien tarinoiden Latvia

Ikimuistoisia tarinoita ja sattumuksia on pitkän uran varrelle osunut enemmän kuin ehtii yhdessä artikkelissa kertoa. Mertaranta päättää jakaa tarinapankistaan ajankohtaisuutta vaalivan tunnelmapalan.

Tänä vuonna toista alkulohkoa isännöivä Latvia toimi koko turnauksen järjestäjänä keväällä 2006. Leijonien kisasaalis oli tuolloin pronssinen, mutta samaan aikaan Lordi jäädytti helvetin voittamalla ensimmäisenä suomalaiskisaajana Euroviisut Kreikassa. 

– Oltiin hotellin aulassa katsomassa pelien jälkeen sitä viisufinaalia. Ajattelin, että katsotaan nyt muutama kierros, kun Suomi saa nolla pistettä ja lähdetään sitten Latvian yöhön. Jumaliste, kun rupesikin tulemaan "twelve pointsia". Siitä jäi kyllä elävä jääkiekkomaailman ulkopuolinen muisto, selostajalegenda kertaa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Riian kisoista irtoaa tunnetta tihkuva muistikuva myös kaukalon puolelta. Mertaranta selosti jo tuolloin Leijonien otteluiden lisäksi muitakin pelejä. Alkulohkossa isäntämaan Latvian ja Kanadan kohtaaminen lähti totaalisesti käsistä.

– Latviassahan oli ihan infernaalinen meininki niissä isäntämaan peleissä. Ottelu Kanadaa vastaan keskeytettiin, kun siellä lensi tavaraa niin paljon jäälle. Joku on väittänyt, että broilereista lähtien sinne lensi vaikka ja mitä, kun yleisö ei ollut tyytyväinen tuomarityöskentelyyn, Mertaranta muistelee.

Latvian pelaajat eivät lievästi sanottuna saaneet irti parastaan kyseisessä ottelussa, joka päättyi lopulta 11–0 Kanadalle.  

SM-liigasta tuttu Janis Sprukts vetosi lopulta suoraan raivoisaan kotikatsomoon, jotta ottelu saatiin kiekkoiltua päätössummeriin asti. 

– Sprukts kävi kuuluttamossa pyytämässä, että yleisö rauhoittuisi, jotta saataisiin homma järjestykseen. Siellä oli ihan täydet bakkanaalit menossa. Omalla tavallaan ainutkertainen kokemus sekin. 

Lue myös:

    Uusimmat