Mainos

Lehtomäki: 1,5 miljoonan suomalaisen jätevesillä on merkitystä

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.) on joutunut puolustuskannalle, kun kansalaiset vaativat helpotuksia haja-asutuksen tiukentuviin jätevesien puhdistusvaatimuksiin.

- Lunta on kyllä tullut tupaan ihan lapioitavaksi asti, kuvailee Lehtomäki kansan reaktioita.

Lehtomäki muistuttaa, että Suomessa asuu kunnallisen jätevedenpuhdistuksen ulkopuolella 1,5 miljoonaa ihmistä. Näin suuren väkijoukon jätevesipäästöillä on merkitystä myös vesistöjen tilan kannalta.

- Ihmiset tuntuvat ajattelevan, että omat päästöt ovat niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä. Ei tämä ole mikään maaseudun rankaisuvero. Puolentoista miljoonan ihmisen päästöillä on kyllä vaikutusta vesistöjen tilaan.

Lehtomäen mukaan myös kunnallisilta jätevedenpuhdistamoilta vaaditaan jatkuvasti parempia puhdistustehoja, joten tiukentuvat vaatimukset eivät koske pelkästään yksityisiä kansalaisia.

Kunnilla erilaisia määräyksiä

Tiedon puute on aiheuttanut esimerkiksi sellaisia tilanteita, että ihmiset ovat hankkineet aivan liian kalliita puhdistamoja. Nyt neuvontaa aiotaan parantaa. Ensi vuoden budjetissa on varattu miljoona euroa neuvontatyöhön.

- Nyt yritämme yhteistyössä järjestöjen kanssa pohtia, miten neuvontaa käytännössä toteutetaan. Tärkeää olisi, että ihmisille tarjottaisiin puolueetonta tietoa eikä vain laitevalmistajien ehkä hieman värittynyttä valistusta, sanoo Lehtomäki.

Ministerin mielestä myös kuntien toiminnassa on parannettavaa. Kunnat saattavat vaatia erilaisia jätevesiratkaisuja eikä yhtenäistä linjaa ole.

- Nyt täytyy selkiyttää, mitä vaatimuksia jätevesiasetuksen nojalla voi vaatia, etteivät kunnat laita mitä tahansa asetuksen syyksi.

Ympäristöministeriö aikoo patistella kuntia tekemään suunnitelmat siitä, mihin kaikkialle ne aikovat tulevaisuudessa rakentaa kunnallisen yhteisviemäröinnin.

- Ensimmäiseksi jätevesiputsarit pitäisi rakentaa sellaisille alueille, johon ei ole tulevaisuudessakaan tulossa kunnallista jätevesiverkostoa, sanoo Lehtomäki.

Haja-asutusalueilla sijaitsevien kiinteistöjen on puhdistettava jätevetensä uusien vaatimusten mukaisesti vuoden 2014 alusta alkaen. Yli 68-vuotiaat aiotaan vapauttaa jätevesiremonteista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.