Lehti: Opiskelijoille luvattu palkkioita väkivallan lietsomiesta Navalnyi-protesteissa – "Meidät värvättiin hakkaamaan ihmisiä"

Moskovassa on värvätty kymmeniä nuoria lietsomaan väkivaltaa mielenosoituksissa ja lataamaan verkkoon "todisteita" mielenosoittajien tekemistä tuhoista, kirjoittaa Venäjän tunnetuin liberaalilehti Novaja gazeta.

Vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin tukimielenosoitukset ovat parhaillaan käynnissä eri puolilla Venäjää.

Meduza kirjoittaa, että Moskovan ydinkeskustassa sijaitseva Punainen tori suljettiin tänään heti aamusta, ilmeisesti mielenosoitusten pelossa, vaikka virallinen julkisuuteen kerrottu syy on laattojen kunnostaminen. Mielenosoituksiin osallistuu viimeisimpien tietojen mukaan kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Muhkeita palkkioita protestipomoille

Novaja gazetan lähteiden mukaan heti uudenvuoden jälkeen moskovalaisille opiskelijoille alettiin aktiivisesti tarjota lisätienestejä, jos he suostuvat osallistumaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyiin vapauttamista vaativiin tukimielenosoituksiin.

Opiskelijoiden tehtävänä oli naamioitua Navalnyin tukijoiksi, mutta todellisuudessa hakata mielenosoittajia ja lietsoa tappeluita sekä kuvata Venäjän hallinnon kannalta hyviltä näyttäviä pätkiä sosiaaliseen mediaan.

Niistä osallistujista, jotka onnistuivat värväämään vähintään seitsemän muuta opiskelijaa mukaan, tehtiin ryhmän päälliköitä. Palkkio oli kaikkien kulujen kattamisen lisäksi 330-440 euroa, mikä on monelle venäläiselle opiskelijalle iso raha.

Kaksi miesopiskelijaa suostui paljastamaan Novaja Gazetalle yksityiskohtia värväämisestään nimettöminä.

Tehtävänä väkivalta

Tehtävään vihkiytymistä edelsivät lukuisat haastattelut ja lomakkeiden täyttämiset. Kännykät heiltä otettiin pois heti, kun lomakkeet oli allekirjoitettu.

Byroktatiaosuuden jälkeen hyvässä fyysisessä kunnossa olevia ja testit läpäisseitä ehdokkaita alettiin valmentaa toden teolla tänään käynnissä olevaan mielenosoitukseen.

– Ymmärsin ainakin sen olevan tärkeää, ettei ulkopuolisista saanut näyttää siltä, että mellakkapoliisit hakkaavat mielenosoittajia, vaan meidän värvättyjen oli tarkoitus hakata heitä. Näyttäisi liian julmalta ulospäin, jos poliisit käyttäisivät väkivaltaa. Sitä varten meidät olikin värvätty, hakkaamaan ihmisiä, kertoi Stas-nimellä esiintyvä opiskelija.

Mellakkapoliiseilla on miehen mukaan olemassa listat näistä värvätyistä ihmisistä, joten heitä ei pidätetä mielenosoituksissa ja he ovat "turvassa". 

Pohdittuaan asiaa tovin molemmat lehden lähteet päättivät kieltäytyä osallistumasta mielenosoituksiin, koska "touhu vaikutti erittäin hämärältä". He kuitenkin tietävät, että monet värvätyistä jatkoivat loppuun asti ja ovat juuri nyt parhaillaan käynnissä olevissa mielenosoituksissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja