Näin Moskovan Navalnyi-protestit etenivät – Niinistön mukaan Venäjän tilanne on vakava

Venäjällä useita mielenosoituksia Navalnyin puolesta - 2000 otettu kiinni 1:52
Seitsemän uutiset: Venäjällä useita mielenosoituksia Navalnyin puolesta - 2000 otettu kiinni.

Vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin puolesta on osoitettu lauantaina mieltä ympäri Venäjää. Viimeisimpien tietojen mukaan 3 000 ihmistä on pidätetty. 

23.01: Navalnyin tukimielenosoitusten yhteydessä on otettu kiinni jo yli 3 000 ihmistä, kertoo demokratia-aktivistien ylläpitämä OVD Info.

21.17: Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi on ottanut kiinni yli 2500 ihmistä Navalnyin tukimielenosoituksissa.

21.05: Yleisradion Venäjän-kirjeenvaihtaja on joutunut mellakkapoliisin pamputtamaksi seuratessaan Navalnyin tukimielenosoitusta Moskovassa. Toimittaja ei saanut vammoja. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) otti lausunnossaan aiemmin kantaa toimittajien kohtaamaan väkivaltaan ja vaati, että toimittajien turvallisuus ja työskentelymahdollisuudet on turvattava. 

19.24: Presidentti Sauli Niinistö luonnehtii Venäjän tilannetta vakavaksi. Niinistön mukaan EU:n ulkoministereiden tulee löytää asiassa yhteinen sävel.

19.05:  Navalnyin tukimielenosoitusten yhteydessä on otettu kiinni jo yli 2 100 ihmistä, kertoo demokratia-aktivistien ylläpitämä OVD Info.

18.34: Moskovassa mielenosoittajien ja poliisin välillä oli yhteenottoja, kertoivat silminnäkijät. Poliisi hajotti mielenosoitusta kovin ottein pamputtaen osanottajia. Tästä huolimatta Venäjän tutkintakomitea uutisoi hetki sitten nostaneensa syytteet väkivaltaisesti käyttäytyviä mielenosoittajia vastaan. Uutistoimisto Tassin mukaan Moskovassa mielenosoituksissa loukkaantui ainakin 42 mellakkapoliisia.

Väkivaltaisesti käyttäytyviä mellakkapoliiseja vastaan ei toistaiseksi ole nostettu syytteitä.

17.36: Helsingissä järjestettiin tänään tukimielenosoituksia venäläiselle Navalnyille. Helsingin poliisin mukaan ne sujuivat rauhallisesti. Mielenosoitukset pidettiin koronan vuoksi porrastetusti Senaatintorilla sekä Tehtaankadulla, jossa Venäjän suurlähetystö sijaitsee. Ne järjestettiin kello 11:n ja 17:n välillä.

17.20: Meduza-verkkosivuston mukaan tänään on historiallinen päivä, koska koskaan aiemmin ei ole yhtä paljon ihmisiä kokoontunut osoittamaan mieltä Navalnyin puolesta ja Vladimir Putinia vastaan Moskovan ja Pietarin ulkopuolella. Yhteensä mielenosoituksia oli tänään lähes sadassa venäläisessä kaupungissa.

17.00: Moskovassa Navalnyin tukimielenosoitukseen osallistui uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin 40 000 ihmistä. Venäläisen valtionmedian ja maan sisäministeriön mukaan ihmisiä oli paikalla vain noin 4 000. Valtion omistama media, kuten uutistoimisto Taas, ei juuri uutisoi massiivisista Navalnyin tukimielenosoituksista tänään, aivan kuin niitä ei olisi. 

16.35: Sosiaalisesta mediasta, muun muassa Twitteristä, löytyy paljon kuvia Moskovan mielenosoituksesta. Tässä yksi esimerkki:

15.18: Venäläisen oppositiomedian mukaan koko Venäjällä on nyt pidätetty yli tuhat ihmistä. 

15.09: Meduza-julkaisu kertoo, että Moskovassa mellakkapoliisi on pahoinpidellyt sen erikoistoimittajaa Kristina Safonovaa. Naisella oli pressiliivi päällään ja hän oli mielenosoituksessa toimittajan ominaisuudessa.

14.50: Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vaimo Julija Navalnaja on otettu kiinni Moskovassa pidetyssä mielenosoituksessa. Navalnaja kertoo asiasta Instagram-tilillään.

11.53: Sosiaalisessa mediassa julkaistujen videoiden mukaan poliisi on hajottanut mielenosoituksia kovin ottein. Opposition mielenosoituksien pidätyksiä protestoivan OVD Infon mukaan poliisi on ottanut kiinni lähes 200 ihmistä.

Poliisi ilmoitti jo etukäteen, että luvatta järjestetyt julkiset tilaisuudet katsottaisiin uhkaksi yleistä järjestystä kohtaan.

11.00: Moscow Timesin mukaan Kaukoidässä ja Siperiassa mielenosoituksiin on osallistunut ainakin 15 000 ihmistä.

09.21: Vangitun oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin tukimielenosoitukset ovat alkaneet Venäjällä. Protesteja on järjestetty muun muassa Siperiassa ja Vladivostokissa Venäjän Kaukoidässä, kertoo Moscow Times. Pääkaupunki Moskovassa protestin on määrä alkaa noin kello yhdeltä Suomen aikaa.

Voit seurata suoraa lähetystä paikan päältä yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat