Lehmät opettavat helsinkiläisnuorille, että aggressiivinen käytös ei kannata

Lehmät toimivat viikonloppuna nuorisotyöntekijöinä, kun yhdeksän nuorta ja kolme ohjaajaa lähtee lehmävaellukselle Helsingistä Hyvinkäälle.

Lehmävaelluksen toteuttaa Fallkullan kotieläintila, joka on osa Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen toimintaa.

Nuoriso-ohjaaja Hanna Liimatainen kertoo, että lehmien kanssa touhuaminen kuuluu Fallkullan kotieläintilan normaaliin toimintaan. Idea vaelluksesta lehmien kanssa lähti vuosia sitten nuorten omasta toiveesta. Ensimmäinen lehmävaellus järjestettiin vuonna 1997.

Lehmän seura rauhoittaa

Hevosta hyödynnetään ihmisen terapia- ja kuntoutuskäytössä yleisesti.

Hanna Liimataisen mukaan lehmän seura rauhoittaa ihmistä samalla tavalla kuin muidenkin eläinten. Lisäksi nuori oppii lehmän seurassa, että väkivaltainen ja vihamielinen käytös ei kannata.

– Kaikki eläimet toimivat ihmisille rauhoittavana elementteinä. Eläinten käsittely on nuorisotyöllisesti muutenkin tosi merkittävää. Esimerkiksi se on mieletön tunne, että voi hallita monisatakiloista eläintä vain ystävällisillä toimilla. Aggressiivinen käytös ei toimi eläinten kanssa milloinkaan.

Fallkullan lehmät ovat tottuneita seuralaisia

Hanna Liimatainen tietää, että lehmävaellus on nuorille hieno kokemus. Eläimiä se saattaa sen sijaan vähän hermostuttaa. Fallkullan lempeät lapinlehmät ovat kuitenkin tottuneita lasten ja nuorten seuraan, eikä Liimatainen pelkää hankaluuksia.

– Lehmä on laumaeläin. Voi olla, että nyt kun osa laumasta jää kotiin, se voi vähän harmittaa ja aiheuttaa stressinpoikasta lehmissä. Meidän lehmämme ovat kuitenkin tottuneet kaikenmoiseen, ja ne tottuvat varmasti tähänkin. Ja koska kyse on tällä kertaa äidistä ja vasikasta, tärkeintä on, että niitä ei eroteta toisistaan.

Nuorten kotieläintila syntyi ruotsalaisesta ideasta

Fallkullan kotieläintila on perustettu vuonna 1989 Ruotsista saadun idean pohjalta. Suomessa se on vielä ainoa laatujaan.

Fallkullassa 9–17-vuotiailla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus osallistua muun muassa navettatöihin, eläinten hoitoon, piha- ja puutarhatöihin sekä erilaisiin kädentaitoihin.

Vuosittain Fallkullassa vierailee yli 60 000 kävijää.

Lue myös:

    Uusimmat