Lehmä pelastettiin mutaojasta Akaassa – 11 miestä teki töitä kädet savessa naudan nostamiseksi

0:38

Pirkanmaalla Akaassa kolme pelastuslaitoksen yksikköä pelasti mutaiseen ojaan juuttuneen lehmän, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Päivystävän palomestarin Juha Toivosen mukaan ojanpenger oli pettänyt lehmän painon alla ja se on uponnut märkään suomaahan.

– Se on erittäin tiiviisti siinä mutamaassa kiinni, Toivonen sanoo.

Imukuppiefekti piti lehmän paikallaan

Lehmän pelastusta hankaloitti kostean laidunmaan vaikeakulkuisuus. Pelastusajoneuvoilla ei Toivosen mukaan päässyt kosteikossa olevan lehmän luokse.

– Sinne täytyy mennä ihan jalkapelillä. Nyt yritetään saada eläimen jalkojen ympäriltä mudan tuoma imukuppiefekti kumottua ja nostettua ihan liinoilla ja miesvoimin sitä pois, Toivonen avasi pelastussuunnitelmia ennen naudan pelastamista.

Pelastajilla oli vuoroin kylmä, vuoroin kuuma, kun nämä rehkivät paikoin itsekin syvällä mudassa.

Joukkovoimalla sorkat mudasta

Pelastuslaitos sai tiedon Rätöntien ja Nahkialanjoen risteämäkohdan lähistöllä olevasta eläimen pelastustehtävästä puoli yhden aikaan iltapäivällä. Toivonen ei osaa arvioida, kauanko lehmä oli ollut pinteessä.

– Jokea pitkin mennyt veneilijä on huomannut lehmän. Vaikea on juuttumishetkeä määrittää.

Lopulta nauta saatiin liinojen avulla nostettua niin, että työssä oli peräti 11 miestä. Pelastustöihin meni toista tuntia. Pelastuslaitokselta arvioidaan kerrotaan, että pienemmällä miesmäärällä nauta luultavasti olisi yhä jumissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja