Lehdet: Kulttuurien kohtaaminen toi Kemiin ”sotureiden” katupartion – poliisi jyrkkänä

Lapissa Kemin kaduille on ilmestynyt katupartio, joka kutsuu itseään nimellä Soldiers of Odin, kertovat Alma Median lehdet, muun muassa Aamulehti.

Jutun mukaan miesjoukko on näkynyt Kemin katukuvassa muutamia päiviä. Partio pukeutuu tummiin takkeihin, joissa on yhtenevä logo.

Ryhmän nimi Soldiers of Odin tarkoittaa Odinin sotureita. Odin tunnetaan etenkin viikinkien palvomana jumalana.

Ryhmän tarkoitus on parantaa kaupunkilaisten turvallisuuden tunnetta.

Perustajiin kuuluva Mika Ranta kertoo jutussa, että taustalla on eri kulttuurien kohtaaminen, mikä aiheutti yhteisössä ”pelkoa ja huolta omista”.

– Suurin aihe oli, kun saimme tietoa Facebookin kautta, kuinka uudet turvapaikanhakijat norkoilivat peruskoulujen porteilla ja pihoilla kuvaten nuoria tyttöjä, Ranta kertoo jutussa.

–Perheellisinä tajusimme, että tilanteeseen tulee tarttua, ennen kuin on liian myöhäistä. Tavoitteenamme on, että toimintamme loisi korkeamman kynnyksen rikoksille ja raiskauksille etnisestä taustasta riippumatta.

Rannan mukaan Soldiers of Odinilla on koko maassa satoja jäseniä.

– Kemissä meitä on yli sata. Riveistämme löytyy myös tavallisia perheenäitejä, jotka ovat huolissaan yhteisöstä. Aktiivisia jäseniä Soldiers of Odinissa noin 50 henkilöä ja yhteydenottoja liittymiseen tulee koko ajan, hän sanoo jutussa.

Ranta kertoo Facebookissa olevansa kansallissosialisti, mutta sanoo haastattelussa, ettei asia liity ryhmään, johon kuuluu kaikenlaisia ihmisiä.

Kemin poliisi seuraa tilannetta. Poliisi kertoo jutussa, että toiminnassa on mukana samoja ihmisiä, jotka ovat järjestäneet mielenilmauksia rajalla ja Kemissä.

Lehtien mukaan poliisi ei missään nimessä suosittele katupartiointia, sillä järjestyksenvalvonta on poliisin tehtävä.

Suomessa on ollut katupartioita aiemminkin.

Suomen Vastarintaliikeen (SVL) katupartiot ovat nousseet julkisuuteen heinäkuun lopussa ja viime vuoden lokakuussa. Heinäkuussa SVL kertoi katupartiosta Oulussa ja vuosi sitten SVL:n uutisoitiin partioineen Helsingissä.

Siviilien katupartiotoiminta on tuttua etenkin Yhdysvalloista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja