Mainos

Legendaarinen lentotukialus matkaa romuttamolle – pitkä hinausreissu edessä

Maailman ensimmäinen ydinkäyttöinen lentotukialus, Yhdysvaltain laivaston USS Enterprise on nyt sotahistoriaa. Alus poistettiin tänään käytöstä juhlallisessa seremoniassa Norfolkissa Virginiassa.

Lentotukialuksen jäähyväiset aloitettiin keskiviikkona, ja opastettuja kierroksia aluksella järjestettiin perjantaihin saakka. Lauantaisessa seremoniassa oli mukana tuhansia aluksella palvelleita veteraaneja.

Legendaarinen lentotukialus kantoi lempinimeä Big E (Iso E). Se palveli laivastoa 51 vuotta ja oli mukana Yhdysvaltain suurissa ulkopoliittisissa kuohuissa Kuuban kriisistä Vietnamin ja Persianlahden sotiin.

USS Enterprise teki uraa myös elokuvissa ja televisiossa. Laiva tuli monille tutuksi elokuvista Top Gun sekä Punaisen lokakuun metsästys. Se toimi myös inspiraationa kapteeni Kirkin avaruusalukselle Star Trek -televisiosarjassa.

Kallista romua

Maineikkaasta menneisyydestään huolimatta Enterprisea ei museoida aiempien lentotukialusten USS Intrepidin ja USS Midwayn tapaan.

Yksi syy siihen ovat aluksen ydinreaktorit, joita on kahdeksan.

– Reaktoreiden irrotus vaatii valtavasti leikkaamista ja katkomista. Meidän on leikattava lentokannen läpi ja mahdollisesti myös itse laivan rungon läpi, kertoi laivaston tiedottaja Mike Maus CNN-uutisille.

Enterprisen rakentamiseen kului noin neljä vuotta, ja sen purkamiseen menee jotakuinkin yhtä kauan. Radioaktiivisen polttoaineen ja reaktoreiden poistaminen aluksesta on hankalin sekä kallein vaihe. Sen on arvioitu maksavan kymmeniä miljoonia dollareita.

Polttoaine poistetaan Virginiassa. Sen jälkeen alus hinataan Washingtonin osavaltiossa sijaitsevalle Pugent Soundin laivastotelakalle. Hinausmatka on pitkä, sillä Enterprisen reitti kulkee Etelä-Amerikan eteläisimmän kärjen Kap Hornin kautta. Panaman kanavaan alus on liian suuri.

Jättimäisen aluksen on laskettu olevan varsinaisessa romutuskunnossa vasta vuonna 2017. Silloin lentotukialuksesta on jäljellä 90 000 tonnia metalliromua.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.