Lavrov nosti jälleen esiin turvatakuut, jotka olisivat estäneet Suomen Nato-jäsenyyden – "Epäilen, ettei lännellä ole energiaa tai tahtoa"

4:06
12-vuotias Jeva pakeni mumminsa kanssa Ukrainasta

Venäjä olisi valmis aloittamaan uudelleen keskustelut USA:n ja Naton kanssa turvatakuista, kertoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov. Hänen mukaansa länsi ei kuitenkaan ole osoittanut halukkuutta moiseen.

Venäjän ulkoministeri kertoi medialle, että jos länsi olisi valmis myöntämään virheensä ja keskustelemaan jälleen Venäjän viime joulukuussa ehdottamista ”turvatakuista”, niin kyseessä olisi myönteinen käänne.

– Epäilen, ettei lännellä ole energiaa tai tahtoa tähän, mutta jos niin yllättäen tapahtuisi, olemme valmiita keskustelemaan heidän kanssaan.

– Hylättyään ehdotuksemme (turvatakuut), he ovat pikemminkin ottaneet aivan päinvastaisia askelia kuin mitä dialogin jatkaminen edellyttäisi, Lavrov sanoi.

Venäjän vaatimat turvatakuut olisivat sisältäneet muun muassa sopimuksen siitä, ettei Nato laajene enempää. Tämä olisi pannut pisteen esimerkiksi Ruotsin ja Suomen Nato-tielle jo ennen kuin prosessi olisi alkanutkaan. Venäjä piti turvatakuita esillä viime vuoden lopussa, ennen kuin hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Lavrov arvosteli tapansa mukaan länsimaita ja kertoi, että Venäjä olisi valmis keskustelemaan Euroopan turvallisuudesta.

Hän kuitenkin sanoi, ettei aiempaan malliin ole enää paluuta, vaan Euroopan turvallisuusjärjestelmä tarvitsisi kokonaan uuden alun. Lavrovin mukaan on lännestä kiinni, miten asian kanssa käy.

Lähde: CNN.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja