Lauri Ratia on yritysten ihmepelastaja – Stockmannia auttaessaan hän vietti viikon asiakkaiden parissa: "Jos ylin johto ei tiedä mitä lattialla tapahtuu, niin ei se osaa tehdä oikeita päätöksiäkään"

Monen yrityksen pelastaja - Lauri Ratia 8:07
Lauri Ratia kertoi Uutisaamussa, millaisia tekoja suuryritysten pelastaminen on vaatinut.

Lauri Ratia on pelastanut monta yritystä kuilun partaalta. Sellaisia ovat esimerkiksi Terrafame, Turun telakka sekä viimeisimpänä Stockmann.

Ratia kertoi MTV Uutisaamussa, että mikä tahansa yritys on pelastettavissa, jos liiketoiminnan ydin vain on kunnossa.

– Tietenkin sekä tuotevalikoiman että palveluvalikoiman pitää sisältää elementtejä, jotka ovat edelleen kehitettävissä, hän huomauttaa.

Ratian mukaan yritysten pelastamisessa on tärkeintä kasata hyvä tiimi sekä yhtiön sisältä että täysin sen ulkopuolelta. Taloudelliselta kannalta säästäminen ei ole ainoa asia, mikä pitää ottaa huomioon.

– Itsensä voisi myös säästää hengiltä, aina tarvitaan kehityselementtejä.

Stockmannia pelastaessaan Ratia vietti viikon asiakkaiden parissa ja tarkkaili yrityksen perusarkea.

– Kaikkein tärkein asia on, että pääsee suoraan asiakaskohtaamiseen ja on mahdollista paremmin ymmärtää itsekin, että mitä siinä lattialla todella tapahtuu. Välimatka kuitenkin toimitusjohtajasta sinne lattiatasolle on nykyään aika lyhyt. Jos ei toimitusjohtaja, ylin johto, tiedä mitä lattialla tapahtuu, niin ei se silloin osaa tehdä oikeita päätöksiäkään, hän huomauttaa.

Alas norsunluutorneista

Monissa yrityksissä onkin ongelmana se, että johto ei välttämättä tiedä, mitä työntekijät todella tekevät ja kokevat. Ratian mukaan tämän voi osittain todeta todelliseksi ongelmaksi.

Hän rohkaiseekin johtajia menemään ja tekemään oikeasti töitä "lattialla" työntekijöiden keskellä.

– Sillä tavalla oppii erittäin paljon ja kuulee asiat suoraan hevosen suusta, kuten sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat