Lauri Karhuvaara näki, kuinka 1990-luvulla uutisia tehdessä sattui ja tapahtui – yksi suoraan lähetykseen ilmestynyt yllätysvieras naurattaa yhä

Katso videolta: Katja Kannonlahti ja Lauri Karhuvaara kertovat ikimuistoisimmista haastatteluistaan – yksi nimi saa molemmat purskahtamaan nauruun

Lauri Karhuvaara oli mukana Huomenta Suomi -ohjelmassa sen synnystä lähtien.

Lauri Karhuvaara herätteli vuosien ajan suomalaisia uuteen päivään arkiaamuisin Huomenta Suomi -ohjelman juontajina. Karhuvaara muistelee saaneensa vuonna 1989 puhelun, jossa häneltä tiedusteltiin halukkuutta lähteä mukaan ohjelmaan, jolla ei ollut vielä edes nimeä, mutta joka tulisi olemaan Pohjoismaiden ensimmäinen aamutelevisio-ohjelma.

Karhuvaaraa pyydettiin mukaan toimittajaksi. Tavattuaan projektipäällikön hän ilmoitti haluavansa mukaan, ja lopulta ohjelmaa suunnitellut joukko kokoontui Vierumäellä. 

– Ja siellä keksittiin ohjelmalle nimi. Oli monia ehdotuksia, mutta sitten tuli "Huomenta Suomi". Itsekin olin mukana sanomassa siellä, että hurraa, hyvä nimi, Huomenta Suomi!

Lopulta 1. joulukuuta vuonna 1989 Huomenta Suomen ensimmäinen jakso esitettiin silloisella Kolmoskanavalla. Ensimmäiseen lähetykseen tuolloin kolmekymppinen Karhuvaara valmisteli muutaman jutun. Seuraavana vuonna 1990 hän istui itse alas sohvalle ensimmäistä kertaa juontamaan ohjelmaa kollegansa Salla Paajasen rinnalle. 

– Muistan vaan sen, että oli villatakki päällä ja jännitti. Mutta ei ole mitään muistikuvaa siitä, mitä aiheita silloin käsiteltiin, Karhuvaara nauraa. 

Erikoisia tilanteita

1990-luvulla Huomenta Suomea tehtiin Ilmalan Pöllölaaksossa studiosta, josta myös Uutisaamua tehtiin vuoden 2022 loppuun saakka. Nykyään myös televisiouutiset tehdään samasta studiosta, mutta aikoinaan niiden studio oli toimituksen yläkerrassa. 

Karhuvaaran mukaan 1990-luvulta toimitustyöskentelystä on äärimmäisen paljon muistoja, mutta erään tilanteen muisteleminen naurattaa juontajaa yhä. 

– Aamu-uutisten ankkuri veti oikein tiukasti, että "hyvää huomenta" ja nyt on tapahtunut sitä ja tätä. Ja samaan aikaan studioon lipui maailman mukavin siivooja-siistijä, joka ei huomannut, että siellä oli suora uutislähetys meneillään, koska ainahan siellä harjoiteltiin myös ja muuta, Karhuvaara muistelee. 

– Kesken uutisten luvun hän tuli ja meni harjallaan ankkurin selän takana monta kertaa edestakaisin, kunnes itse havahtui, että herranen aika, hänhän on suorassa lähetyksessä. Tällaisia iloisia, positiivisiakin kömmähdyksiäkin aina aika ajoin sattui. 

Karhuvaara työskenteli MTV Uutisilla vuoteen 2016 saakka. Nykyään 64-vuotias toimittaja tekee silloin tällöin jotain keikkahommia juontajana. Hän harmittelee sitä, että koronapandemian myötä nekin toisaalta ehtyivät. 

– On nyt siunaantunut sitä ikääkin sen verran paljon, että tuli vuodet täyteen, niin voihan se tässä sanoa, että olen eläkkeellä. 

Jotain pienimuotoisia työprojekteja Karhuvaaralla on kertomansa mukaan suunnitteilla, mutta "katsotaan mitä tulee". Vaikka hän muistelee aikojaan Huomenta Suomen juontajana innolla sekä kaiholla, myöntää hän olevansa yhdestä asiasta varsin mielissään. 

– Ei ole herätyksiä 3:30 enää, Karhuvaara myhäilee. 

MTV Uutiset muuttaa uusiin tiloihin ensi vuonna ja vanha Pöllölaakso jää taakse.

Mitä tapahtui Pöllölaaksossa? -juttusarja kerää vanhan rakennuksen hurjimmat ja hulvattomimmat muistot yhteen. Sarja katsottavissa MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat