Lauri Karhuvaara kertoi uutisen Suomen kansalle, kun Estonia upposi – palasi muistoihin herkistyneenä: "Itse voisi olla tuolla"

Aamu, kun Estonia upposi: Lauri Karhuvaara katsoi uudelleen uutisjuonnon, joka on jäänyt historiaan 3:28
Katso videolta Lauri Karhuvaaran ankkuroima uutislähetys Estonian uppoamisesta ja herkistynyt muistelu surun päivästä.

Eläköitynyt toimittaja-juontaja Lauri Karhuvaara muisteli surun päivää. 

Toimittaja-juontaja Lauri Karhuvaara, 65, juonsi Huomenta Suomea aikoinaan 27 vuoden ajan. Tuohon aikaan mahtui arviolta ainakin 4 000 suoraa lähetystä ja 25 000 haastattelua. 

Hänen uralleen sattui myös surun päivä, kun Tallinasta Tukholmaan lähtenyt Estonia-matkustaja-autolautta upposi 28. syyskuuta vuonna 1994. 

– Se täydellinen tietämättömyys, kun tultiin aamulla töihin. Aikaisempina päivinä oli ollut juuri meripelastusharjoitus Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä. Ajateltiin, liittyykö se jotenkin siihen. Kunnes tihkui tietoa, ja ensimmäisenä tuli pieni sähke STT:n kautta: alus on merihädässä, Karhuvaara palasi vuoteen 1994 Huomenta Suomessa 11. kesäkuuta. 

Tunnin sisään selvisi, että kyseessä oli autolautta, joka kuitenkin oli verrattavissa aivan tavalliseen ristelyalukseen. 

– Tajusi, että itse voisi olla tuolla. Ja siellä se on merenpohjassa. Sitten alkoi tiedonvälitys. Kun ollaan tv:ssä, niin se ei ollutkaan maailman helpointa, kun ei ollut mitään kuvaa. Ensimmäiset kuvat saatiin päivänvalolla.

Päivä oli tunteiden täyttämä, mutta Karhuvaara nostaa esiin voimakkaan yhteisöllisyyden.

– Tämän kauheuden hetkellä me selviämme tästä. Siis me. Pystymme kertomaan niin hyvin kuin mahdollista ja kuitenkin neutraalisti. 

Estonian onnettomuudessa aluksen 989 matkustajasta ja miehistöstä menehtyi 852. Menehtyneiden joukossa oli myös suomalaisia.

Karhuvaara on tätä nykyä eläkkeellä, mutta tulee tekemään syksyllä 2023 kirjanjulkistamishaastatteluja livenä erilaisten kirjailijoiden kanssa. 

Katso videolta Lauri Karhuvaaran ankkuroima uutislähetys Estonian uppoamisesta ja herkistynyt muistelu surun päivästä.

Alta voit katsoa koko Lauri Karhuvaaran erikoishaastattelun Huomenta Suomessa.

Aamutelevision grand old man Lauri Karhuvaara Huomenta Suomen erikoishaastattelussa 12:07
Lauri Karhuvaara kertoo, miten päätyi toimittajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat