Laukaassa viritellään salaista asetta karanneiden nautojen varalle: Eläimiä voidaan vietellä kotiin kiimaisen lehmän avulla – ”Sonneilla rupeaa hormonit hyrräämään”

4:30

Laukaassa joudutaan mahdollisesti turvautumaan erikoiseen apukeinoon karanneiden nautojen kotiin saamiseksi. Laukaan ympäristötoimesta kerrotaan, että villiintyneen lauman houkuttelemiseksi saatetaan joutua käyttämään kiimaista lehmää. 

Toistaiseksi naudat ovat vielä karkuteillä. Ne on kuitenkin saatu koottua yhteen. Laukaan ympäristötoimen johtaja Jukka Lappalainen kertoo, että kaikkiaan karussa olevia eläimiä on 29.

– Ne on nyt saatu koottua noin puolentoista kilometrin päässä kotitilaltaan. Tilalle on tehty aitaukset valmiiksi sillä tavalla, että se pitää tämän ryhmän sisällään, jos ne sinne saadaan, kertoo Laukaan ympäristötoimen johtaja.

Järeämmät keinot käyttöön tarvittaessa

Tilalle on aseteltu ruokahoukuttimia, joiden tuoksun toivotaan saavan naudat palaamaan kotiinsa.

– Aitauksissa on nyt viimeisen päälle hyvät ja tuoreet rehut. Melassijuomaakin on. Ajatuksena on, että jos ne saavat vainun, niin ne lähtisivät tulemaan.

Mikäli ruoan tuoksu ei riitä houkuttimeksi, joudutaan ottamaan järeämmät keinot käyttöön.

– Kakkosvaihtoehto on sitten se, että joudumme kokeilemaan kiimaisen lehmän avulla houkuttelua. Mikäli ruoka ei houkuta, niin sonneilla rupeaa hormonit hyrräämään, jos kiimainen lehmä saadaan sinne tilalle. Sen nyt viimeistään pitäisi auttaa. Mutta kokeillaan ensin ruualla, Lappalainen sanoo.

Lappalainen arvelee, ettei nautoja tarvitse välttämättä lopettaa. Hän on optimistinen houkutteluoperaation onnistumisen suhteen.

– Olemme aika vakuuttuneita siitä, että mihinkään lopettamistoimiin tässä ei tarvitse ryhtyä. Kaikki konstit käytetään tässä houkuttelussa ensin.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja