Mainos

Latinosukunimet nousseet USA:n yleisimpien nimien listalle

Kyseessä saattaa olla ensimmäinen kerta, kun kaikki kymmenen suosituinta nimeä eivät ole angloamerikkalaisia.

Vaikka Smith pysyttelee sinnikkäästi Yhdysvaltain yleisimpänä sukunimenä, sen valta-asema voi olla uhattuna. Latinoperäiset sukunimet ovat nousseet nyt ensi kertaa kymmenen yleisimmän amerikkalaisen sukunimen listalle. Tämä on uusin esimerkki siitä, kuinka nopeasti maan väestörakenne on muuttumassa.

Väestörekisterin tietojen mukaan sukunimi Garcia on nykyään kahdeksanneksi yleisin sukunimi, ja Rodriguez hyppäsi sijalle yhdeksän. Martinez oli varsin lähellä listasijoitusta, mutta se hävisi kymmenennen sijan niukasti Wilson-nimelle.

Kaikkiaan 25 yleisimmän sukunimen joukossa on jo kuusi latinonimeä. Yhdysvaltain asukkaista arviolta noin 13 prosenttia on nykyään latinotaustaisia. Aasialaisista vaikutteista kertoo puolestaan se, että maailman yleisin sukunimi Lee on noussut USA:ssa sijalle 22.

Smithit katoamassa hitaasti

Latinonimien nousu listalle on historiallinen tapahtuma, sillä kyseessä saattaa olla ensimmäinen kerta, kun kaikki kymmenen suosituinta nimeä eivät ole angloamerikkalaisia.

- Sitä on vaikea sanoa, mutta se on todennäköistä, sanoi Robert Kominsky, väestörekisterin sosiaalisia piirteitä seuraava apulaisjohtaja New York Timesille.

The New York Timesin mukaan vielä vuonna 1984 Yhdysvalloissa asui 3,4 miljoonaa Smithiä, kun heitä nykyään on enää noin 2,4 miljoonaa.

- Nimet kertovat, että elämme todella rikkaassa moniarvoisessa kulttuurissa, totesi Kominsky.

Rekisterin mukaan Yhdysvalloissa on kaikkiaan noin kuusi miljoonaa erilaista sukunimeä. Neljä miljoonaa niistä kuuluu vain yhdelle henkilölle. Reilut 150 000 nimeä ovat puolestaan sen verran yleisiä, että niiden kantajia löytyy satoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.