Lastensuojelun piiriin lapsia yhä vaikeammista tilanteista

Lisääntynyt väkivallan uhka puhuttaa yhä enemmän lastensuojelutyötä tekeviä.  

SOS-Lapsikylän lastensuojelupäällikkö Anna-Liisa Koisti-Auerin mukaan lastensuojeluyksiköihin tulee yhä enemmän lapsia ja nuoria, joilla on takanaan erittäin vaikea elämäntilanne.

– Työntekijöiden parissa keskustellaan yhä enemmän tästä uhasta. Lasten ja nuorten ongelmat ovat kasvaneet. Lastensuojelussa voidaan joutua hoitamaan nuoria, joille lastensuojelulaitos ei ole oikea paikka. He tarvitsisivat enemmän psykiatrista apua, sanoo Koisti-Auer.

Ammatillisten perhekotien liiton puheenjohtajan Jaana Metsäsen arvion mukaan väkivallan uhka ei ole perhekodeissa lisääntynyt.

Hänestä väkivaltaa voisi kuitenkin ennaltaehkäistä siten, että lasten sijoituspaikkoja arvioitaisiin tarkemmin. 

– Olen sitä mieltä, että perhehoito on aina parasta. On kuitenkin lapsia ja nuoria, joilla on vaikeat elämäntilanteet. Alkuarvioinnissa pitäisi tehdä selvitystyö, mistä löytyisi lapselle paras sijoituspaikka.

Koisti-Auerista sijaishuollon kehittäminen ei saisi jäädä avohuollon jalkoihin. Hänestä se voi johtaa siihen, että lasten ongelmat ehtivät jo kasaantua pahasti sijoituspaikkaan tullessa.

– Avohuollolla pyritään tukemaan perhettä pitkään, mutta voi käydä niin, että lapsille ehtii tapahtua vaurioittavia asioita ennen huostaanottoa. Kaikkia perheitä ei voida auttaa avohuollolla. 

Lasten huostaanotot lisääntyneet

  • Huostaanotettu lapsi asuu joko sijaisperheessä, ammatillisessa perhekodissa tai lastensuojelulaitoksessa. Lapsen sijoittamista kodin ulkopuolelle kutsutaan sijaishuolloksi.  
  • Pohjolakodin perhekotiyksikkö Metsola oli ammatillinen perhekoti, joka sijoittuu sijaisperheen ja laitoshoidon väliin.  
  • Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana.  
  • Vuonna 2013 kodin ulkopuolella oli sijoitettuna 18022 lasta ja nuorta. Lukumäärä kasvoi vajaan prosentin sitä edeltävästä vuodesta.  
  • Poikien osuus sijoitetuista lapsista ja nuorista on pysytellyt tyttöjen osuutta suurempana 1990-luvulta lähtien.  

Väkivaltaa ennenkin  

Perhekoti Metsolan henkilökuntaan kuuluva miesohjaaja löytyi surmattuna varhain lauantaina Pohjois-Pohjanmaalla Muhoksella. Poliisin mukaan näyttää siltä, että epäillyt ovat perhekodin asukkaita. He ovat alaikäisiä. 

Vastaava tapaus on sattunut aiemmin Pohjois-Pohjanmaalla Pulkkilassa vuonna 2002, kun perhekodin asukas surmasi miespuolisen työntekijän.

Metsolan perhekoti kuului Pohjolakoteihin, joiden yksiköissä on Ylen mukaan tapahtunut lievempää väkivaltaa aiemmin. Pohjolakodin johtaja Kati Lehtola vahvistaa asian.  

– Väkivallan uhka on aina olemassa mutta ei ole lisääntynyt merkittävästi. Lievempää väkivaltaa on ollut aina silloin tällöin.

Lehtolan mukaan työntekijöitä on koulutettu säännöllisesti väkivaltatilanteiden varalta ja työntekijöitä on riittävästi.   

Koisti-Auerin mukaan lastensuojelu on henkisesti raskasta, joten työntekijöiden vaihtuvuus on suurta.   

– Aina kun työntekijät vaihtuvat, tasapainon löytyminen kestää.  

Lue myös:

    Uusimmat