Lastensuojeluilmoitusten määrä jatkaa kasvuaan – asiantuntijan mukaan lisää saisi silti tulla: "Matalammalla kynnyksellä ja aiemmin"

Helsingin lastensuojeluun saapuvista asiakkaista jo reilusti yli puolen arvioidaan olevan todella huonossa kunnossa 2:15
Video: Helsingin lastensuojeluun saapuvista asiakkaista jo reilusti yli puolen arvioidaan olevan todella huonossa kunnossa

Lastensuojeluilmoitusten määrät jatkavat kasvuaan. Helsingin lastensuojelusta kerrotaan MTV Uutisille, miten se näkyy. 

– Se vaikuttaa meidän työmäärään selvästikin. Jokainen ilmoitus tulee käsitellä ja arvioida. Että onko kiireellisten toimenpiteiden tarve ja ryhdytäänkö palvelutarpeen arvioimiseen, kertoo Helsingin kaupungin lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Jonna Vanhanen

– Loppuvuosi on meillä ollut perinteisestikin kiireistä aikaa. Nyt ei kuitenkaan ole nähtävissä tässä rauhoittumisen merkkejä. 

Ilmoitusmäärien kasvu näkyy arviointimäärien lisääntymisenä.

– Palvelutarpeen arvioimisessa on lakisääteinen määräaika. Kun arvioidaan lastensuojelutarvetta tai kyseessä on erityisen tuen tarpeessa oleva lapsi, niin arvioinnin tulisi valmistua kolmen kuukauden määräajassa. Pääajassa olemme pysyneet hyvin määräajoissa. 

Työmäärää lisää myös sosiaalityöntekijöiden saatavuusongelmat.

– Työntekijöitä on hankala saada ja se ei koske pelkästään arviointityötä, vaan ylipäätään lastensuojelun ja muita sosiaalityön sektoreita. Kyllä me tarvitsemme lisäresurssia tekemään tätä työtä. 

Ylimääräisiä resursseja tarvitaan

Lakisääteiset määräajat ovat sitovia.

– Meillä tämä tilanne tarkoittaa sitä, että joudumme palkkaamaan ylimääräisiä työntekijöitä lisäresurssiksi, jotta tästä työstä selviydytään. Muussa tapauksessa ruuhka vaikuttaa väistämättä myös siihen, miten nopeasti palvelutarpeen arviointityö pystytään aloittamaan ja kuinka nopeasti ne pystytään saattamaan loppuun.

– Sillä on siis vaikutusta siihen, että miten oikea-aikaisesti lasten ja perheiden tuen tarpeisiin kyetään vastaamaan ja miten korjaavien palvelujen raskaimpien palvelujen tarvetta kyetään ehkäisemään.

Tunnistetaanko avun tarve?

Vaikka ilmoituksia tulee nytkin paljon, enemmänkin saisi tulla.

– Toivoisimme, että neuvoloissa, varhaiskasvatuksessa ja nuorisotoimessa, joissa määrällisesti tavataan ja kohdataan lapsia ja nuoria paljon, niin avun tarpeita tunnistettaisiin enemmän, toteaa Vanhanen. 

Pitäisikö lastensuojeluilmoituksia tehdä nykyistä aiemmin?

– Tässä on paljon koulukohtaisia eroja. On kouluja, jotka todella hyvin tukevat lasta ja joissa kaikki on tehty ennen kuin ilmoitus tulee. Mutta sitten on kouluja, joissa ei välttämättä tarvittavia toimenpiteitä ja tukea lapselle ei ole järjestynyt. 

– On tapauksia, joissa ilmoituksia tulisi tehdä matalammalla kynnyksellä ja aiemmin. Etenkin silloin, jos huolet ovat suuria ja koululla on sellainen näkemys, että tähän tarvitaan jotain muuta kuin koulun järjestämää tukea. 

Kysytään vielä etäkevään jälkivaikutuksista. Onko lapsia ja nuoria hukassa tällä hetkellä?

– Kyllä varmaan näinkin on. Toki nyt lapset ovat palanneet kouluun, mutta kyllä se näkyy ilmoitusmäärien kasvussa. Aikuisten välinen väkivalta, lasten psyykkiset pulmat ja rikolliset teot ovat lisääntyneet. Suurin koronan vaikutus nähdään vasta jälkeenpäin. 

Lue myös:

    Uusimmat