Lasten koronarokotuksista saatetaan antaa suositus joulukuussa: "Herättää kysymyksen, mikä on hyöty lapselle itselleen?"

Korona leviää nyt erityisesti nuorilla ja lapsilla, pitäisikö rokotuksia laajentaa alle 12-vuotiaisiin? THL:n ylilääkäri vastaa 5:33
Katso Sarvikiven haastattelu kokonaisuudessaan videolta!

Lasten rokottaminen koronavirusta vastaan puhuttaa, kun lasten ja nuorten osuus koronavirustartunnoista nousee. Suositus lasten rokottamisesta tai rokottamatta jättämisestä annetaan THL:lle todennäköisesti joulukuussa, mutta asia ei ole yksiselitteinen.

Lasten ja nuorten kasvavasta osuudesta koronavirustartunnoista ja tartunnoista kouluissa on uutisoitu tällä viikolla. 

Vaikka koronavirustilanne on rokotusten myötä monin paikoin helpottanut yli 12-vuotiaiden ikäryhmissä, alakouluissa karanteenit ja hybridiopetus aiheuttavat edelleen haasteita.

Yhdysvallat, Israel, Kiina ja Kuuba ovat jo aloittaneet myös alle 12-vuotiaiden rokottamisen.

Suomessa asiaa tutkitaan ja harkitaan parhaillaan. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä keskustelee rokotussuosituksista 1. päivä joulukuuta ja THL:n asiantuntijalääkäri Emma Sarvikivi kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että kokoontumisen jälkeen se antaa suosituksensa THL:lle, joka sitten lausuu lasten rokotuksista ministeriölle.

Aiotaanko lasten rokotukset siis aloittaa ja jos, niin milloin?

– Tässä on monta askelta vielä, ennen kuin tähän on vastausta, Sarvikivi toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

– Tällä hetkellähän meillä ei ole Euroopassa myyntiluvallista rokotetta lapsille.

Pfizer/BioNTech-rokotteen turvallisuutta on Suomessa jo testattu lapsilla tutkimuksessa, johon on osallistunut 4500 perustervettä iältään 5–11-vuotiasta lasta.

Rokotteelle on haettu myyntilupaa EU:ssa.

Sarvikivi kuitenkin muistuttaa, että rokottamisen ensisijainen tavoite on torjua vakavaa koronavirustautia, joka on lapsilla hyvin harvinainen.

– Se herättää kysymyksen, että mikä hyöty lapselle itselleen rokottamisesta sitten on.

Lue myös:

    Uusimmat