Lassi Etelätalo joutuu puolustamaan Suomen mestaruutta toipilaana: "Ei ole samanlaista varmaa fiilistä"

Münchenin EM-kisojen pronssimitalisti Lassi Etelätalo palaa kilparadoille Lahden Kalevan kisoissa loppuviikosta. Keihäänheittäjän kausi katkesi kesäkuun alussa kantapäävammaan, jota seurasi pakaralihaksen revähdys jalkakyykkytreenissä pari viikkoa myöhemmin.

Lahdessa Etelätalo heittää toipilaana.

– "Voi tulla mitä vaan" -fiilis, mutta kisoihin menossa, Etelätalo tiivisti tilanteensa keskiviikkona.

Etelätalo kilpailee Suomen mestaruudesta päinvastaisissa tunnelmissa kuin viime vuonna Joensuussa. Silloin hän ilmoitti rauhallisesti, että "pitää vain vastata vielä pidemmällä heitolla, jos muut heittävät pitkälle".

Sen hän myös teki ja tapansa mukaan viimeisellä heitollaan. Etelätalo voitti Suomen mestaruuden tuloksella 84,62.

– Nyt ei ole samanlaista varmaa fiilistä. Se johtuu terveystilanteesta ja siitä, ettei ole tuntumaa täyden vauhdin heittoihin, Etelätalo tunnusti.

– Olen ehtinyt käydä loukkaantumisten jälkeen pari kertaa heittämässä, mutta vauhdit olivat aika maltillisia.

Kuukausi MM-kisoihin

Etelätalon arvokisasaldo on vakuuttava. Hän on heittänyt aina kahdeksan parhaan joukkoon. Ennen viime syksyn EM-mitalia hänellä oli neljännet sijat MM- ja EM-kisoista. Tokion 2021 olympialaisissa hän oli kahdeksas.

Kuluva kilpailukausi huipentuu Budapestin MM-kisoihin elokuun lopulla, mutta Etelätalo lähtee loppukesään varovaisin askelin.

– Nyt ajatus on vain Kalevan kisoissa ja ensimmäinen tavoite on päästä karsinnasta finaaliin. Sen jälkeenkään ei ole sen täsmällisempää tavoitetta kuin heittää mahdollisimman pitkälle, Etelätalo kertoi asenteestaan.

– Tähän kilpailuun tuli kiire, mutta MM-kisat olisi eri juttu. Budapestiin ehtisi valmistautua kuukauden ajan, ja neljä viikkoa on aika pitkä aika.

Keihäskarsinta heitetään Budapestin MM-kisoissa 25. elokuuta ja loppukilpailu välipäivän jälkeen 27. elokuuta. Kalevan kisojen ohjelma on hankalampi. Keihään karsinta alkaa lauantaina 16.30 ja finaali sunnuntaina 17.35.

– Ei ole tässä tilanteessa mikään helpoin vaihtoehto, kun pitää heittää peräkkäisinä päivinä. Nyt ne ovat vielä mahdollisimman lähekkäin, Etelätalo totesi.

– Minulle olisi nyt helpointa, jos olisi vain yksi kisa.

Kisaaminen parasta

Vaikeuksista huolimatta Etelätalo pääsee kilpailemaan. Ei niin valmiina kuin haluaisi, mutta hän on odottanut tilaisuutta monta viikkoa.

Etelätalo myöntää, että pakollinen kilpailutauko sievästi muotoiltuna harmitti varsinkin kesäkuussa, kun väliin jäi kotimaan kauden mieluisimpia kilpailutapahtumia Paavo Nurmen kisoista alkaen.

– Siinä oli paljon hyviä kisoja, joissa olisin mielelläni heittänyt, Etelätalo vahvisti.

– Reittä pääsin kuntouttamaan nopeasti, mutta kantapää vaivasi jopa kävellessä, kun yritin pysyä 2,5-vuotiaan lapsen vauhdissa. Ei ollut silloin sekään mukavaa.

Kalevan kisoihin Etelätalo joutuu keskenkuntoisena, mutta kilpailu on silti yksi kesän kohokohdista.

– Kisaaminen on tämän homman paras juttu. Aina kilpaillaan, kun se on mahdollista, joten on mukava päästä taas mukaan.

Suomalaista Oliver Helander ja Etelätalo ovat ylittäneet MM-kisojen tulosrajan 85,20. Toni Kuusela on valintakelpoinen rankingin perusteella. Topias Laine ja Toni Keränen tavoittelevat Kalevan kisoissa tulosrajaa tai hyvällä tuloksella ja sijoituksella rankingpaikkaa.

– MM-valinnoista ei välttämättä tule aivan helppoa tälläkään kertaa, Etelätalo ennusti.

Lue myös:

    Uusimmat