Lasse Norres työstään Dingon managerina: Ajoi skitsofrenian partaalle

Mies Dingon menestyksen takana 25:00

Lasse Norreksen Kuunaama-kirja alkaa hänen muistoillaan työstään Dingon managerina.

Musiikkialan vaikuttaja Lasse Norres kertoo maanantaina ilmestyvässä Kuunaama-kirjassaan (Mistake Media) työstään Dingon managerina 1980-luvulla.

Hän myöntää, että pesti ei ollut helpoimmasta päästä, ja kertoo alkaneensa jo epäillä mielenterveyttään selvitellessään bändin jäsenten välejä ja seuratessaan heidän diivailuaan. Kirjan mukaan jotkut muistot Dingo-ajoilta ärsyttävät Norresta niin paljon, ettei hän mielellään edes puhu koko asiasta.

"Työ Dingon managerina ajoi minut skitsofrenian partaalle", hän toteaa kirjassa.

Hän kertoo Dingon jäsenten muun muassa kuluttaneen järjettömät määrät bändin varoja siihen, että he palkkasivat roudareiksi ja muihin hommiin lukemattoman määrän omia, ammattitaidottomia kavereitaan.

"Kiertueporukan kasvaessa majoitus-, ruokailu- ja viinakulut moninkertaistuivat. Sitten täytyi hankkia isompi bussi ja lisää kuljetuskalustoa. Maksoimme, maksoimme ja maksoimme kaikesta siita idiotismista. Olin kauhuissani, vaikka Dingo sai parhaimmillaan 30 000 markkaa keikasta", Norres kertoo kirjassa.

Hän teki Dingon kanssa myös erilaisia matkoja, joista monet menivät kaikkea muuta kuin putkeen. Etenkin Pyhä klaani -levyn levytysmatka Irlannin Dubliniin, maan kalleimmalle Windmill Lane -studiolle, on jäänyt hänen mieleensä. Kyseistä studiota olivat ovat käyttäneet muun muassa Rolling Stones, Paul McCartney ja U2.

"Windmill oli hienoin studio, jonka olin koskaan nähnyt, mutta Dingon jätkät istuivat pubissa. Studiossa he lähinnä joivat viskiä. Kävin välillä kaupungin virastoissa selaamassa taiteilijaverotukseen liittyvia papereita, koska Nipa olisi halunnut muuttaa Dubliniin taiteilijoiden nollaverotuksen takia", Norres muistelee.

"Liikuimme Dublinissa pidennetyllä, kullanvärisellä Mercedes-Benzilla. Kusimme varmaan yhden suomalaisen omakotitalon hinnan verran rahaa. Paikallinen studioemäntä kysyi minulta muutaman kerran, kuinka lujaa Dingolla menee Suomessa, jos bändilla on varaa vetää studiossa viskiä. Tämä oli studio, jossa U2, Paul McCartney ja Bruce Springsteen olivat käyttäneet äänittämiseen jokaisen ostamansa sekunnin"

Kirjassa Norres kuvailee Dingon jäsenten välistä kateutta. Bändin nokkamiehen Neumannin ja kosketinsoittaja Pete Nuotion välisiä riitoja hän kuvailee "kamaliksi turpaanvetokilpailuiksi". Norres ei itsekään tullut Nuotion kanssa hyvin toimeen toimeen.

"Nipan leveily oli alkanut piinata bändin muita jasenia. Nipa tienasi 1984–85 pitkälti toista miljoonaa markkaa, eikä hän malttanut tai halunnut peitella taloudellista ylivoimaansa yhtyeen sisällä. Se tuli esille erityisesti humalassa ja konfliktitilanteissa", Norres kertoo kirjassa.

"Sitten han meni ja osti Porin kalleimman huoneiston, hankki valkoisen Jaguarin ja ilmoitti tulevansa jatkossa keikoille autonkuljettajansa kyyditsemänä. Vaikka Nipa ei olisikaan tarkoittanut laukomiaan asioita, hänen sanansa ja tekonsa jaivat jatkien muistiin. Tämän takia he eivät halunneet olla hänen kanssaan tekemisissä."

Tasapuolisuuden nimissä myös Pertti "Nipa" Neumann on päässyt ääneen kirjassa. Hän ei yritä puolustautua Norreksen kertomia asioita vastaan.

"Irlannin-matkan loppumetreilla, bändin sekoilusta johtuen, Lasselta lähti loppukin tukka päästä. Mieleeni tulee muun muassa buukkauksemme RTE Televisionin The Late Late Show’hun, joka oli Irlannin katsotuin tv-ohjelma. Meidän piti olla ohjelman päävieras ja -esiintyjä, mutta bändin jätkät olivat teillä tietämättömillä – kuka missäkin Guinness-pintti kädessään", Neumann muistelee.

Studio55.fi: Norres puhuu Dingon hajoamisen syistä

Lasse Norres vieraili maanantaina Studio55.fin lähetyksessä. Markku Veijalaisen haastattelussa hän analysoi avoimesti syitä Dingon hajoamiseen.

– Taloudelliset syyt eivät olleet syyt bändin lopettamiseen, se oli henkinen konkurssi. Perimmäiset syyt kateus bändien välillä, eniten tietenkin Neumannia kohtaan. Kun on koko ajan keskipisteenä, niin tulee myös henkistä painetta, Norres kuvailee.

Myös kirjassaan Norres kuvailee menestyksen nousseen päähän sekä hänellä että Dingon jäsenillä. Lue lisää Norreksen mietteitä Dingon menestyksestä ja tuhosta Studio55.fi-sivustolta. Katso myös juttuun Katsomosta upotettu haastattelu.

Jutun lainaukset ovat Paavo Nurmen kirjoittamasta, Lasse Norreksen elämästä kertovasta Kuunaama-kirjasta.

Lue myös:

    Uusimmat