Lapsista kuvia nettiin vai ei? Näin linjaavat suomalaistähdet

Osa vanhemmista on tehnyt selkeän päätöksen olla laittamatta jälkikasvustaan kuvia sosiaaliseen mediaan.

Keskustelu aiheesta aktivoitui viime viikolla, kun tuore äiti Minttu Virtanen kirjoitti blogissaan pohtivansa sitä, tulisiko tammikuun lopulla syntyneestä Robin-pojasta julkaista kuvia internetissä. 

Virtanen vastaa vauvakuvia toivoneille, että ainakin toistaiseksi niitä saadaan vielä odottaa.

– Omalla kohdallani tiedän, että lapseni kuva tulee jossakin kohtaa julkisuuteen, halusin tai en. Annetaan sen päivän kuitenkin vielä toistaiseksi odottaa itseään. Pienokaisen kylpyhetket tulevat kuitenkin aina pysymään perheen omassa albumissa, hän kirjoittaa blogissaan.

MTV.fi kysyi kuvakysymykseen mielipiteitä myös muilta suomalaistähdiltä. Osa heistä laittaa lapsistaan avoimesti kuvia sosiaaliseen mediaan, osa vain sellaisia, joissa eivät näy kasvot, ja osalla on asian suhteen nollalinja. 

Vähentänyt kuvia

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti odottaa parhaillaan toista lastaan. Laskettu aika on pian.

Pöysti kertoo keskustelleensa aiheesta miehensä kanssa. 

– Kyllähän sitä aikanaan tuli mietittyä, että laittaako kuvia lapsesta kaikkien nähtäville vai ei. Asian tullessa ajankohtaiseksi keskustelimme asiasta mieheni Villen kanssa.

– Julkaisen lapsestani kuvia, mutta laitan kuvia harkiten enkä yksityisimmistä hetkistä. Mietin tarkasti millaisia kuvia laitan, koska en tahdo laittaa noloja kuvia vaan hellyttäviä, kuten jos esimerkiksi koira nuolaisee lapseni naamaa.

Pöysti ei kuitenkaan laita rajattomasti kuvia sosiaaliseen mediaan.

– En laita kuvia usein ja viime aikoina olen vähentänyt omien kuvienikin lisäämistä sosiaaliseen mediaan. 

Kuvista ei haittaa

Entinen uimari Jani Sievinen kertoo laittavansa lapsistaan avoimesti kuvia Instagramiin ja Facebookiin. Sievisellä on kolme tytärtä liitostaan Mari Samuelsenin kanssa, ja kaksi poikaa liitosta Susanna Sievisen kanssa. 

– Olen julkaissut lapsistani kuvia sosiaalisessa mediassa. Mielestäni siitä ei koidu mitään haittaa – ovathan he olleet lehtijutuissakin mukana alusta asti. Silloin aikanaan sitä toki piti miettiä, mutta olen kuitenkin aina ollut julkisuudessa mukana avoimin mielin.

Sievinen kertoo lastensa suhtautuvan kuviin rennosti. 

– Laitan kuvia sosiaaliseen mediaan täysin fiiliksen mukaan. Etenkin vanhimmat lapseni ovat usein bongailleetkin itsensä kuvista, ja palautetta kyllä tulee välillä! He ovat sanoneet joistakin kuvista että älä tuollaista laita, mutta suhtautuvat asiaan kuitenkin rennosti.

Vain tunnistamattomia kuvia

Kansanedustaja Jani Toivola puolestaan laittaa Instagramiin vain kuvia, joista lasta ei voi tunnistaa. Toivola on pienen pojan yksinhuoltajaisä.

– En julkaise lapsestani kuvia, joista hänet voisi tunnistaa. Päätin heti alusta asti, että haluan varjella lapseni yksityisyyttä. Se on asia, josta hän saa sitten myöhemmin itse päättää.

Toivolan mielestä hänen oma julkinen ammattinsa ei tarkoita sitä, että lapsenkin tulisi olla näkyvillä. 

– Vaikka olenkin jonkin verran puhunut perhe-elämästämme julkisuudessakin, koen, että valokuvassa menee selvästi vahvempi yksityisyydenraja. Työni on osasyy siihen, että asetan rajat hieman tiukemmiksi: jos en olisi julkisessa ammatissa, luulen, että julkaisemillani kuvilla ei olisi niin suurta ”odotusarvoa”.

Tiukka nollalinja

Entinen Miss Suomi Heidi Sohlberg on kahden tyttären äiti. Hän kertoo tehneensä miehensä kanssa periaatepäätöksen kuvien julkaisusta jo ennen lasten syntymää. 

– En laita lapsista kuvia sosiaaliseen mediaan, se päätös on ollut aina. Vaikka olen julkisuudenhenkilö, lapseni eivät ole, Sohlberg linjaa.

Hänen Instagram-tilinsä on julkinen, ja etenkin sinne kuvien laittaminen tuntuisi arveluttavalta.

– Kuka tahansa saa ottaa kuvia sieltä.

Sohlberg ei myöskään ole koskaan suostunut esimerkiksi perhelehtien haastatteluihin, joihin olisi haluttu mukaan myös lapset. Hänen päätöstään on kunnioitettu.

– Joskus olemme olleet lapsien kanssa myös elokuvien kutsuvierastilaisuuksissa, mutta silloin olen poseerannut kuvaajille yksin, eikä ole väkisin otettu lapsia kuviin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja