Lapsimorsiamet yleistyvät – virallinen ikäraja ei kerro totuutta

Unicefin mukaan kehitysmaissa vajaa puolet tytöistä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaina. Alle 15-vuotiaina naimisiin menneitä on 15 prosenttia. Virallinen avioliittoikä vaihtelee eri maissa ja kulttuureissa. Todellisuus on sitten vielä ihan oma juttunsa.

Jemen on maa, joka on saanut kyseenlaista mainetta lapsimorsiamistaan. Jemenissä ei ole toistaiseksi laissa määriteltyä alaikärajaa avioliiton solmimiseen, mutta sellainen on valmisteilla kansainvälisen painostuksen vuoksi.

Viime vuonna tietoon tullut tapaus, jossa 8-vuotias tyttö oli kuollut sisäiseen verenvuotoon hääyönsä jälkeen, oli kansainväliselle yhteisölle liikaa. Muun muassa EU:n ulkoasiainedustaja Catherine Ashton vaati Jemeniä ryhtymään toimenpiteisiin minimi-iän säätämiseksi.

Vaikka Jemen uudistaisikin lainsäädäntöään, ei ongelma välttämättä ratkea sillä - niin kuin ei muissakaan maissa. Todellinen elämä tuntuu kulkevan omia ratojaan lainpykälistä riippumatta.

Iran

Iranissa virallinen avioliittoikä on tytöillä 16 vuotta. Kuitenkin jo 13-vuotias voi isänsä luvalla mennä naimisiin. Jopa alle 13-vuotias voi päätyä naimisiin, mutta siihen tarvitaan lisäksi tuomarin lupa.

Iranilaisen Tabnak-uutissivuston mukaan 42 000 alle 14-vuotiasta lasta meni maassa naimisiin vuonna 2010. Iranilainen lastenoikeusjärjestö kertoo, että alle 10-vuotiaita lapsimorsiamia oli 716. Ja suunta on ylöspäin. 

Järjestön tiedottaja Farshid Yazdani arvioi Telegraph-lehdessä kehityksen syyksi syrjäisellä maaseudulla yleistä köyhyyttä ja lukutaidottomuutta.

Saudi-Arabia

Saudi-Arabia on pitkälti välttynyt lapsimorsiamiin liittyvältä ikävältä julkisuudelta, mutta tilanne ei ole siellä yhtään sen parempi.

Maassa ei ole virallista alaikärajaa avioliiton solmimiseen, mutta siellä noudatetaan islamin lain yhdeksän vuoden ikärajaa. Ilmeisesti sekin raja on häilyvä, sillä uutiskanava CNN kertoo tapauksesta, jossa tuomari oli kieltäytynyt mitätöimästä liittoa 8-vuotiaan tytön ja 47-vuotiaan miehen välillä. Aviomieheltä tosin pyydettiin lupaus, ettei hän käytä aviollisia oikeuksiaan ennen tytön murrosikää.  

Myös Saudi-Arabian uskonnollinen johto on näkyvästi samoilla linjoilla. Maan suurmufti sheikki Abdul Aziz Al-Sheikh on todennut lehtihaastattelussa, että 10–12-vuotiaiden tyttöjen naimisiin meno on ongelmatonta.

– Ne, jotka ajattelevat, että he ovat liian nuoria, ovat väärässä, suurmufti perusteli tyhjentävästi näkemystään. 

Afganistan, Pakistan ja Bangladesh

Afganistanissa ja Pakistanissa tyttöjen virallinen avioliittoikä on 15–16- vuotta. Siitä huolimatta maat ovat kärkijoukossa lapsimorsianten määrässä. 

YK ja Amnesty International kertovat lasten avioliittojen olevan yleisiä erityisesti syrjäisillä seuduilla. Tapaukset eivät tällöin myöskään kirjaudu virallisiin tilastoihin. Yleensä kysymys onkin tyttären myynnistä.

YK kertoo lapsimorsiamen hinnan liikkuvan Pakistanissa 1 400-5 000 dollarissa tyyliin: mitä nuorempi sitä kalliimpi. 

Bangladeshissa avioliittoikä on 18 vuotta, mutta virallistenkin tilastojen mukaan Bangladeshissa vajaa kolmannes tytöistä päätyy naimisiin ennen 15 ikävuottaan. Todellisuudessa luku on todennäköisesti vielä korkeampi.

Intia

Intiassa on sama tilanne. Intiassa solmitaan lukumääräisesti eniten lapsiavioliittoja maailmassa. YK:n mukaan 40 prosenttia maailman lapsiavioliitoista järjestetään maassa, vaikka Intian laki periaatteessa kieltää lapsiavioliitot. Lain mukaan avioliittoikä on maassa tytöillä 18 vuotta. 

Intiassa lukuihin vaikuttaa se, että maan islaminuskoiset on rajattu lain ulkopuolelle. Heitä koskee islamin laki, jonka mukaan avioliiton voi solmia 9-vuotiaan tytön kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat