Lapsijengi kylvää kauhua pienessä ruotsalaiskunnassa – uhkailee jopa aikuisia seksuaalisesti: "En ole koskaan nähnyt näin nuorten lasten tekevän tällaista"

2:08
Katso videolta juttu Ruotsista, missä rikollisjengien väkivalta on raaistunut

Ruotsissa piskuisessa Grumsin kunnassa lapsijengi kylvää kauhua. Alle teini-ikäisten muodostama lapsijoukko uhoa ja ärsyttää asukkaita. Asiasta kertoo Aftonbladet.

Asuinalueella kauhua kylvävä lapsijoukko on useita kertoja tehnyt väkivaltaisia hyökkäyksiä alueen asukkaita kohtaan. Joukkion sanallisesta ja fyysisestä väkivallasta ovat saaneet kärsiä niin aikuiset kuin lapset.

Joukkion jäsenet ovat ainoastaan 8–12-vuotiaita. Ruotsissa puhutaankin "lapsijengistä".

– En ole koskaan nähnyt, että näin nuoret lapset tekevät tällaista. He ovat laittaneet roskia ihmisten postilaatikoihin, ryöstäneet kukkia ja uhanneet lapsia ja aikuisia seksuaalisesti. Asukkaat ovat peloissaan, paikallinen poliisi Lennart Hynynen sanoo Aftonbladetille.

Vaikea puuttua

Tilanne on riistäytynyt käsistä, eikä alueella asuvat vuokralaiset uskalla enää päästää lapsiaan leikkimään pihalle.

Räyhäjengin lapset ovat ulkomaalaisista perheistä, mikä vaikeuttaa heidän saamistaan kuriin. Vanhemmat kun eivät puhu ruotsia, poliisi Hynynen sanoo.

Hynysen mukaan poliisin on vaikea puuttua asiaan, joten hän penää vastuunottoa kunnalta.

Grumsin kunnan sosiaalijohtaja Lotta Österlund Jansson haluaa kerätä kaikki alueen asukkaat viettämään aktiviteettipäivää, jossa asiaan voitaisiin etsiä ratkaisua kahvikupposen äärellä.

"Näin ei voi jatkua"

Hem & Hyra -lehden haastattelemien asukkaiden mukaan tällainen meno ei voi jatkua.

– Me haluamme pystyä asumaan täällä yhdessä, ja tämä asia on ratkaistava. En todellakaan halua, että ihmiset alkavat jakautumaan ”meihin ja heihin, mutta nyt näin on alkanut käydä, eräs vuokralainen sanoi lehdelle.

Läntisessä Ruotsissa sijaitsevassa Grumsin kunnassa asuu yhteensä noin 9000 henkeä ja sen samannimisessä keskustaajamassa reilut 5000 asukasta.

Suomessa lapsijoukosta kertoi ensin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja