Lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomitun miehen vankeusrangaistus lieveni – osa uhreista alle 12-vuotiaita

Itä-Suomen hovioikeus on lieventänyt useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomitun kouvolalaismiehen vankeustuomiota.

Mies tuomittiin hovissa viiden vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeuteen ja sitä seuraavaan vuoden valvonta-aikaan. Käräjätuomio lyheni hovissa viidellä kuukaudella.

Mies tuomittiin hovissa muun muassa kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, perusmuotoisesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, yhdestä törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä ja yhdestä salakatselusta.

Rikokset ulottuivat joulukuusta 2018 helmikuuhun 2020.

Hovioikeus hylkäsi miehen syytteet pakottamisesta seksuaaliseen tekoon ja salakatselusta. Lisäksi hovioikeus arvioi joidenkin miehen tekemien rikosten tekoaikaa tai syyksilukemista toisin kuin käräjäoikeus oli tehnyt.

Uhrien yksityisyyden suojelemiseksi hovioikeus määräsi päätöksen salaiseksi tuomiolauselmaa lukuun ottamatta. Siitä ei ilmene perusteluja käräjätuomion muuttamiselle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Millaisia haavoja lapsuuden seksuaalinen hyväksikäyttö jättää? – Mikaela Blomqvist-Lyytikäisen matka hyväksikäytön uhrista nuortenpsykiatriksi 9:26
Katso video: Millaisia haavoja lapsuuden seksuaalinen hyväksikäyttö jättää? – Mikaela Blomqvist-Lyytikäisen matka hyväksikäytön uhrista nuortenpsykiatriksi

Mies todettu erittäin vaaralliseksi

Mies tuomittiin myös hovissa vankeusrangaistuksen lisäksi valvonta-aikaan vaarallisuutensa ja rikoshistoriansa takia. Yhdistelmärangaistuksesta ei voi päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Vuonna 1973 syntyneelle miehelle tehtiin käräjäkäsittelyn aikana mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli rikosten tekoaikaan syyntakeinen.

Samalla miehelle tehdyn vaarallisuusarvion mukaan häntä on pidettävä erityisen vaarallisena toisen hengelle, terveydelle ja vapaudelle.

Miehellä oli käräjäoikeuden aikanaan antaman julkisen selosteen perusteella yhteensä kolme uhria, joista ainakin osa oli selosteen perusteella alle 12-vuotiaita. Kaikki rikokset tapahtuivat Kouvolassa.

Samassa jutussa käräjillä tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen vuonna 1982 syntynyt nainen, joka käräjäoikeuden mukaan syyllistyi avunantoon useisiin miehen rikoksiin. Hovioikeus luki naisen syyksi vain vaaran aiheuttamisen ja perättömän lausuman viranomaismenettelyssä ja alensi tuomion 8,5 kuukauteen.

MTV Uutiset ei julkaise tuomittujen nimiä uhrien suojelemiseksi.

Hovioikeus antoi tuomionsa perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat